Nogomet
1

Preminuo legendarni nigerijski nogometaš Rashidi Yekini

Totalsport
U petak je u nigerijskom gradu Ibadanu u 49. godini života preminuo Rashidi Yekini, najbolji strijelac u povijesti nigerijske nogometne reprezentacije.

Izgubio je nekoć sjajni centarfor bitku s teškom mentalnom bolešću, s kojom se borio tokom dvije posljednje godine. Sahranjen će biti u Offi, rodnom gradiću u nigerijskoj regiji Kwara.

Svijet ga je upoznao na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Državama 1994. godine, gdje je u prvoj utakmici nigerijske reprezentacije na turniru ujedno zabio i prvi gol za tu afričku naciju uopće na Svjetskim prvenstvima. Zabivši loptu u mrežu bugarskog golmana Borisa Mihajlova Yekini je slavio s rukama proguranim kroz mrežu bugarskog gola, što je i dan-danas nezaboravna slika s Mundijala igranog prije 18 godina.

Tu je utakmicu tada superiorna afrička reprezentacija dobila 3-0. Nesretno su Yekini i njegovi suigrači ispali u produžecima osmine finala od kasnijih finalista Talijana, premda su ih u više navrata imali na konopcima.

Do današnjih je dana Yekini ostao najbolji strijelac u povijesti nigerijske reprezentacije s 37 pogodaka u 58 nastupa.

Karijeru je počeo u Kaduni, istoimenom klubu iz grada na sjeveru zemlje, 1981. godine. Nakon devetogodišnje profesionalne karijere u Africi prešao je u redove portugalske Vitorije Setubal, čiji je najbolji strijelac bio duge četiri sezone. Igrao je kasnije kratko u Grčkoj, Španjolskoj, Švicarskoj i Saudijskoj Arabiji, a karijeru je završio prije devet godina u nigerijskom klubu Julius Berger.