Nogomet
1

Premijer liga: Zrinjski u derbiju dočekuje Slobodu, Sarajevo ide na pobjedu protiv Mladosti

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Četiri utakmice 5. kola Premijer lige BiH igraju se danas, dok su dva meča na programu u nedjelju. Derbijem kola oktio se dvoboj Zrinjskog i Slobode pod Bijelim Brijegom. Bit će to sudar dva tima koja su se prošle godine borili za naslov prvaka.

Strateg Plemića Vinko Marinović imao je samo riječi hvale za aktuelnog lidera bh. prvenstva.

"Sloboda je trenutno jedna od najkvalitetnijih ekipa u Premijer ligi, što su i pokazali i prošle godine kad su nam bili za petama do samog kraja sezone. Bez obzira na ovaj gusti raspored utakmica smatram da smo spremna ekipa i da možemo izdržati. Što se tiče zdravstvenog biltena igrača, nema nekih ozbiljnih povreda, ali još nije odlučeno koja će jedanestorica istrčati na teren", kazao je prvi šef struke Mostaraca.

Tim sa Tušnja je sa dosta samopouzdanja otputovao u grad na Neretvi. Nakon dobre igre i trijumfa protiv Željezničara optimizam stanuje u svlačionici Slobode. Trener Tuzlaka Husref Musemić naglasio je kako ekipa nije pod imperativom u okršaju sa Zrinjskim. Vjeruje da njegovi izabranici uz maksimalan angažman i koncentracju svih 90 minuta mogu doći do povoljnog rezultata.

Bordo tim će imati veliku podršku s tribina

Mladost Doboj Kakanj dočekuje Sarajevo. Izabranici Ibre Rahimića su uz Slobodu i tim sa Koševa neporažene ekipe u dosadašnja četiri kola. U okršaju sa Bordo timom žele reprizu od prošle sezone kada su slavili 2:1.

"U svakoj utakmici nastojim da moji igrači poprave svoju igru za 2-3%, a tako će biti i u duelu sa Sarajevom. Uhvatili smo dobar ritam u prva četiri kola i mislim da se bez ikakvog straha možemo suprostaviti svakoj ekipi u BiH. Očekujemo veliku posjetu i nadam se da ćemo ponoviti prošlogodišnji susret kada smo otvarali naš stadion", kazao je trener Mladosti Ibro Rahimić.

Ambicije Sarajeva u Doboju pored Kaknja su jasne. Tim sa Koševa želi osvojiti kompletan plijen i na taj način ostvariti prvu gostujuću pobjedu u novoj sezoni. Gosti će imati i veliku podršku svojih navijača, a najavljeno je da bi ih moglo bodriti oko hiljadu pristalica. Dodatni motiv koševskom timu je i poraz od prošle sezone.

Čelik juriša na pobjedu protiv Širokog Brijega

Krupi na Vrbasu na megdan stiže Olimpic. Za domaće nema puno filozofije, pobjeda se nameće kao imperativ. Izabranici Slobodana Starčevića ostavili su dobar dojam na najvećem bh. stadionu u prošlom kolu. Iako su poraženi od Sarajeva u posljednjim trenucima zaslužuju pohvale za dobru igru. Tim sa Otoke je u prošlom kolu deklasirao Čelik sa 3:0. Vratili su samopouzdanje i protiv Krupe će igrati ofanzivno.

Čeliku na noge dolazi Široki Brijeg. Nakon visokog poraza od najmlađeg sarajevskog premijerligaša žele se iskupiti.

"Falilo nam je dosta svježine i igrača jer ovi koji su došli kasno su se priključili timu. Još trebamo trenirati da bismo mogli odgovoriti na ovaj tempo srijeda - subota. Trkački dobro stojimo, ali nam nedostaje snage. Široki Brijeg je kvalitetna ekipa, imaju tri boda i znamo da to nije njihova realna kvaliteta. Dosta više su do sada trebali skupiti. No, imali su teške utakmice i ovdje će nas sigurno napasti. Mi ćemo ostaviti srce na terenu i nećemo više nikome dati da odnese tri boda iz Zenice", izjavio je Haris Hećo.

Gosti sa Pecare najavljuju otvorenu igru na Bilinom Polju.

Raspored i satnica: Subota Mladost DK – Sarajevo 17:30 sati (prijenos na Moja TV) Krupa na Vrbasu – Olimpic 17:30 sati Čelik – Široki Brijeg 19:00 sati (prijenos na Arena Sport BiH) Zrinjski – Sloboda 20:30 sati (prijenos na Moja TV) Nedjelja Metalleghe – Radnik 17:00 sati (prijenos na BHT1) Željezničar – Vitez 20:00 sati

Tabela:

  1. SLOBODA 4 3 1 0 8:2 10
  2. SARAJEVO 4 2 2 0 7:4 8
  3. ZRINJSKI 3 2 1 1 6:4 7
  4. ŽELJEZNIČAR 4 2 1 1 5:3 7
  5. MLADOST 4 1 3 0 5:4 6
  6. KRUPA 4 1 2 1 7:6 5
  7. VITEZ 4 1 2 1 3:3 5
  8. ČELIK 4 1 1 2 5:9 4
  9. ŠIROKI BRIJEG 4 0 3 1 3:5 3
  10. METALLEGHE 4 1 0 3 5:7 3
  11. OLIMPIC 4 1 0 3 4:9 3
  12. RADNIK 4 0 2 2 5:7 2