Nogomet
21

Predstavljen trofej Lige prvaka u Vijećnici: Garcia govorio o slavnoj sezoni 2004/05.

Piše: O. T.
Luis Garcia (Foto: Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Trofej Lige prvaka po drugi put je stigao u Sarajevo, a press konferencija povodom ovog događaja upriličena je u sarajevskoj Vijećnici. Najveću pažnju privukao je dolazak bivšeg igrača Liverpoola Luisa Garcije koji je ambasador ovog događaja i osvajač Lige prvaka iz 2005. godine kada je u dresu Redsa slavio protiv Milana u nezaboravnom finalu.

Garcia je pred medije izašao u pratnji grupe dječaka iz Fudbalske akademije Valter uz kultnu himnu Lige prvaka i pozdravljen je aplauzom. Španac je donio i trofej Lige prvaka.

Osim Španca konferenciji za medije su prisustvovali popularni bosanskohercegovački komentator Sabahudin Topalbećirević, predstavnici UniCredit banke Dalibor Ćubela i Gordan Pehar te Lars Ellensohn, PR UEFA-e.

Sabahudin Topalbećirević je radeći na državnoj televiziji prenosio devet finala Lige prvaka i biranim riječima govorio je o ovom takmičenju.

"Interesovanje za ovaj događaj pokazuje zašto je Liga prvaka najveći svjetski događaj", rekao je Topalbećirević koji je vodio press konferenciju.

Dalibor Ćubela i Gordan Pehar su se obratili u ime UniCredit banke i oni su opisali plan turneje trofeja te objasnili zašto ova banka sarađuje sa Ligom prvaka.

"Saradnja traje sedam sezona i odlučili smo se raditi na ovom jer smo prisutni na svim kontinentima. Fudbal je taj koji spaja i zato smo se odlučili da to iskoristimo", kazao je Ćubela te je izrazio nadu da BiH sutra savlada Belgiju te da naš jedan klub nastupi u grupnoj fazi evropskih takmičenja.

Lars Ellensohn je kao PR UEFA-e također pojasnio koje će gradove obići trofej i kada.

U periodu od 13. septembra do 30. oktobra trofej će posjetiti 16 gradova u pet zemalja, počevši sa Rumunijom, nakon koje će posjetiti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Mađarsku.

Legendarni trofej boravit će u Bosni i Hercegovini od 6. do 15. oktobra, gdje će biti izložen u Sarajevu, Tuzli, Derventi i Bihaću. Nogometni fanovi će tokom turneje imati priliku da se fotografiraju sa trofejem i osobno upoznaju slavne nogometaše.

Garcia se prisjećao kultnog finala te mečeva protiv Juventusa i Chelseaja

Uslijedilo je obraćanje Garcije kojem je popularni Baho postavljao pitanja. Topalbećirević je pitao da li je Garcia sanjao da Liverpool 2005. godine može osvojiti trofej nakon što je u posljednjim trenucima golom protiv Olympiacosa prošao grupnu fazu Lige prvaka. Luis Garcia se najprije zahvalio za dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo zbog dolaska. Potom je opisao taj meč 6. kola grupne faze u sezoni 2004/05.

"Dobro se sjećam. To je bila vrlo teška utakmica. Rivaldo je prvo dao gol za njih iz slobodnog udarca, a onda smo morali dati tri gola. Najvažnije stvari se dešavaju u teškim trenucima i zahvaljujući golu Gerrarda prošli smo dalje", kazao je Garcia.

Garcia je prokomentarisao i izbacivanje Juventusa u četvrtfinalu Lige prvaka u sezoni 2004/05. kada je u dvomeču postigao pogodak.

"Znamo da je Juventus jedan od najboljih klubova svijeta. Bio je težak meč, ali kada postignete dva gola onda imate samopouzdanje i na kraju smo slavili", rekao je Španac.

Zatim je Baho pitao o golu Garcije protiv Chelseaja u polufinalu Lige prvaka te sezone. S tim golom Liverpool je prošao dalje, a ostala je kontroverza da li je lopta prešla liniju.

"Polufinale je bilo specijalno i to je bila najbolja atmosfera na Anfieldu koju pamtim. Protiv Chelseaja sam igrao u ligi i kupu te sezone. Onda smo se sastali u polufinalu. Gol je pao u prvim minutama. To je najvažniji gol moje karijere jer smo uz njega prošli u fantastično finale", odgovorio je Garcia te govorio o Mourinhu koji se tada žalio: "Ne vjerujem da se dobro osjećao. Ono što je on govorio bio je način da brani svoj klub, jer svi se nakon poraza loše osjećaju".

Finale protiv Milana 2005. godine je posebna priča. Liverpool je gubio 3:0 pa se vratio i slavio nakon penala.

"Igrali smo protiv jedne od najboljih ekipa u historiji Milana. Bilo je loše nakon prvog poluvremena, jer smo gubili 3:0, ali imamo sjajne navijače. Kada smo u svlačionici čuli himnu naših navijača, to je bio poseban osjećaj. Svi smo počeli vjerovati nakon prvog gola. Potom je i drugi gol brzo pao i znali smo da to možemo napraviti. To je bilo čudo", prisjeća se Garcia.

Na kraju je govorio kakav je osjećaj osvojiti trofej i poželio je dječacima koji su bili u njegovoj pratnji da dožive to u karijeri.

"To je zaista veliki momenat. Sanjao sam o tome kad sam bio dječak. Gledao sam igrače koji ga osvajaju. Dodirnuti taj trofej, podići ga i proslaviti sa porodicom i navijačima. To je najbolji trenutak moje karijere. Nadam se da će neko od ovih momaka osvojiti trofej", rekao je Garcia.