Nogomet
111

Luis Garcia za Klix.ba: Meho Kodro mi je bio poput idola dok sam trenirao u Barceloni

Piše: O. T.
Luis Garcia (Foto: Klix.ba)
Luis Garcia (Foto: Klix.ba)
Bivši reprezentativac Španije i fudbaler Barcelone, Atletico Madrida i Liverpoola Luis Garcia stigao je u Sarajevo gdje kao ambasador Lige prvaka učestvuje u turneji trofeja ovog elitnog takmičenja. U razgovoru sa Garcijom nakon konferencije za medije govorili smo o njegovoj karijeri nakon fudbala i o Premiershipu.

Garcia je fudbalsku karijeru počeo u omladinskim selekcijama Barcelone, u čuvenoj La Massiji. Pet godina (1997.-2002.) je nastupao za B tim Barcelone, a u međuvremenu je išao i na posudbe. Prvi transfer napravio je 2002. godine kada prelazi u Atletico Madrid, ali se samo godinu dana kasnije vraća u Barcelonu gdje konačno dobija šansu. Kasnije je igrao za Liverpool s kojim je 2005. godine osvojio Ligu prvaka, a potom ponovo za Atletico Madrid, kao i Panathinaikos.

Predstavljen trofej Lige prvaka u Vijećnici: Garcia govorio o slavnoj sezoni 2004/05.

Prvi oproštaj od fudbala objelodanio je 2014. godine, ali se početkom ove godine vratio te nastupao za australski Central Coast Mariners. Potom je uslijedio konačni oproštaj i sada ovaj 38-godišnji Španac radi kao ambasador Lige prvaka i kao TV analitičar. Za BeIn Sports je analizirao minulo Evropsko prvenstvo. Trenutno ne planira krenuti trenerskim vodama.

"Još ne planiram. Polagat ću za trenersku licencu, ali sada uživam u ovom poslu ambasadora i za sada je to dovoljno za mene. Uživam u događajima poput ovoga. Predstavljamo trofej u mnogo gradova i zemalja i radim kao komentator na televiziji", kazao je Garcia za Klix.ba.

Ipak, nakon skoro 20 godina igračke karijere, jasno je da profesionalni mečevi nedostaju nekada sjajnom igraču.

"Da, nedostaje mi igra, ali imam sreće jer nastavljam igrati utakmice u kojima nastupaju legende, tako da igramo nekoliko puta godišnje", govori Garcia.

Ovaj Španac je imao priliku igrati ispred čuvenih navijača Liverpoola, ali i Barcelone, Atletico Madrida i grčkog Panathinaikosa. Rijetkima se ukaže prilika da osjete tako vatrene navijače kakve imaju navedeni klubovi.

"Igrati ispred takvih navijača koji vas podržavaju jedna je od najboljih stvari koje igrač može imati. Naravno da su navijači Barcelone i Atletico Madrida fantastični, ali kada bih morao izabrati najbolje, to bili navijači Liverpoola nakon svega što se desilo 2005. godine. To je posebno", očekivano je odgovorio naš sagovornik koji je u Liverpoolu igrao od 2004. do 2007. godine.

Garcia je, dakle, osjetio najglamurozniju ligu svijeta Premiership koji je ove godine nezapamćeno zanimljiv. Smatra da bi Liverpool mogao do titule iako mu se tako nije činilo na početku sezone.

"Na početku sezone vjerovatno bih odabrao Manchester City ili United kao favorite, ali sada Liverpool izgleda veoma dobro i mislim da oni mogu osvojiti trofej", rekao je Garcia, a na pitanje za koga smatra da će napraviti veći uspjeh između Pepa Guardiole i Josea Mourinha, odgovorio je: "To je teško. Ako bih morao birati, odabrao bih Jurgena Kloppa".

Pošto je svoju karijeru započeo u Barceloni, u posebnom sjećanju mu je ostao Meho Kodro pa je na upit o bosanskohercegovačkom fudbalu i igračima posebno istakao njegovo ime. Naime, Kodro je u Barceloni igrao u sezoni 1995/96. kada je u El Clasicu protiv Real Madrida postigao dva gola, a Barca slavila 3:0 na Nou Campu.

"Gledali smo nekoliko vaših igrača, posebno vrhunske napadače koje svi znamo. Bosna je uvijek imala fantastične igrače i dobre tehničare. Imao sam priliku upoznati Mehu Kodru dok sam bio u akademiji Barcelone i on je za mene bio nešto poput idola u to vrijeme", kazao je za kraj razgovora Luis Garcia.