Nogomet
138

Predstavljamo Zmajeve: Asmir Begović, komandant odbrane i Sušićeva uzdanica

Piše: D. B.
(Foto: Klix.ba)
Jedan od bh. reprezentativaca koji ulijeva najviše sigurnosti prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu svakako je sjajni golman Asmir Begović, istinski komandant odbrane i član Zmajeva koji uživa veliko povjerenje selektora Safeta Sušića.

Asmir Begović je rođen 20. juna 1987. godine u Trebinju. Kao četverogodišnjak je zbog rata bio prisiljen sa svojom porodicom napustiti BiH. Porodica Begović je utočište našla u Kirchhausenu u Njemačkoj.

Veliku ljubav prema nogometu je pokazao veoma rano, tako da je počeo trenirati i braniti za lokalni tim FC Kirchhausen. U periodu od 1994. do 1997. godine se već dokazao kao talentovan golman, kojem se predviđala velika karijera, ali je izgubio azil u Njemačkoj, pa je s porodicom odselio u Edmonton u Kanadu. Nastavio se baviti nogometom, pa je na golu Southwest Stinga proveo pet godina, od 1998. do 2003. godine. Braneći za pomenuti klub je privukao je pažnju selektora mladih selekcija Kanade, za koje je nastupao od 2004. do 2007. godine.

Karijera u Engleskoj

Begović je svojim igrama u dresu Kanade privukao pažnju engleskih klubova Portsmoutha i Tottenhama. Čelnici Portsmoutha su bili impresionirani Begovićem, pa su mu ponudili ugovor, koji je i potpisao. Za vrijeme trajanja ugovora s pomenutim klubom, bio je na posudbama u La Lovuviereu, Macclesfield Townu, Bournemouthu, Yeovil Townu i Ispwich Townu. Begović je potom 2010. godine promijenio sredinu, ali je ostao u Engleskoj. Potpisao je ugovor sa Stoke Cityjem, čiji je i danas član. Zanimljivo, prošle sezone se upisao na listu strijelaca postigavši gol preko cijelog terena, i to u 12. sekundi utakmice protiv Southamptona. To je bio najbrži gol jednog golmana svih vremena.

Sa svojim je klubom Asmir prošlu sezonu engleskoj Premier ligi završio na respektabilnom 9. mjestu i jedan je od najzaslužnijih za taj uspjeh. Mrežu Stokea je do sada čuvao u 125 utakmica. U posljednjih nekoliko mjeseci se spekuliše o njegovom odlasku iz Stokea, a najviše interesa su pokazali Arsenal i Real Madrid. Trenutna Asmirova tržišna vrijednost se procjenjuje na 10 miliona eura. Begović je izrazio želju da ostane u klubu, a poslije SP u Brazilu sve je moguće.

Reprezentacija BiH

Iako se spekuliralo da bi Begović mogao zaigrati i za najbolju kanadsku reprezentaciju, on je ipak odabrao BiH. Poziv je dobio od bivšeg selektora Miroslava Blaževića, a u dresu Zmajeva je debitovao 5. septembra 2009. godine u kvalifikacijskoj utakmici za Svjetsko prvenstvo na gostovanju kod Armenije, koju su Zmajevi dobili rezultatom 2:0. Begović je na golu reprezentacije naslijedio Kenana Hasagića i danas je nezamijenjiv. Izrastao je u pravog komandanta naše odbrane, koji saigračima ulijeva sigurnost i samopouzdanje. Begović je dao ogroman doprinos u historijskom uspjehu nogometne reprezentacije BiH, a to je plasman na SP u Brazilu.

Begović je dobitnik nekoliko nagrada: Najbolji igrač godine kanadske U20 reprezentacije (2007), Najbolji mladi igrač Stoke Cityja (2011), Najbolji igrač Stoke Cityja (2013), Najbolji igrač Stoke Cityja u izboru igrača (2013, 2014), Najbolji igrač Stoke Cityja u izboru navijača (2014), Najbolji igrač Stoke Cityja u izboru trenera (zajedno s Ryanom Shawcrossom 2013), Najbolji nogometaš BiH (2013).

Prema rezultatima istraživanja sportskog portala Whoscored iz decembra prošle godine, popularni Bega je najbolji golman u engleskoj Premier ligi.

Osim toga što je sjajan golman, Asmir je i veliki humanista. U oktobru je osnovao Fondaciju Asmir Begović, putem koje želi pomagati djeci.

Dvadesetšetogodišnji golman Zmajeva je u braku sa suprugom Nicolle, s kojom ima kćerku Taylor.