Nogomet
297

BBC objavio reportažu o Asmiru Begoviću i Zmajevima

Klix.ba
Britanski BBC je objavio reportažu o najboljem bh. golmanu i reprezentativcu Asmiru Begoviću i reprezentaciji BiH.

"Moja porodica je iz Trebinja. Otac je bio nogometaš, a ja sam mu čistio kopačke. Bilo nam je lijepo ovdje, ali je počeo rat. BiH je prošla mnogo toga, mislim da ne postoji priča koja se može uporediti. Skupili smo tek nekoliko stvari i automobilom se odvezli u Njemačku", počeo je Begović svoju priču za CNN.

Nakon Njemačke je živio i u Kanadi, gdje je nastupio na reprezentativnom nivou.

"U Njemačkoj smo proveli šest godina, a onda smo otišli u Kanadu kada sam imao 10 godina. Dobili smo državljanstvo, živjeli smo tamo, išao sam u školu i stekao prijatelje. Pozvan sam u reprezentaciju Kanade za koju sam i nastupao", rekao je Begović.

U BiH se prvi put vratio nakon djedove smrti.

"Prvi put nakon rata smo u BiH došli zbog djedove sahrane. Tada sam se ponovo povezao sa porodicom i rođacima", kazao je Begović.

Nakon nastupa za Kanadu, Begović je odlučio igrati za BiH, svoju zemlju.

"Shvatio sam šta bi značilo za moju porodicu da igram za BiH. Svi su bili ponosni zbog moje odluke da nastupam za svoju zemlju. Kada sam otišao u Englesku, stigao je poziv da zaigram za Zmajeve. Ostalo je historija", izjavio je naš golman.

On je zajedno sa ostalim Zmajevima ostvario najveći uspjeh u historiji plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"Svi u zemlji su uzbuđeni od dana kad smo se kvalifikovali, atmosfera je odlična, podrška naših ljudi je fantastična", rekao je između ostalog popularni Bega.

On se trenutno nalazi u Brazilu sa našim Zmajevima, koji će se u utakmicama protiv Nigerije i Irana boriti za plasman u drugi krug SP-a.