Nogomet
75

Predrag Šimić: Favorita u derbiju nema, sve je otvoreno

Piše: D. B.
Predrag Šimić
Predrag Šimić
Sarajevo i Željezničar će danas u okviru četvrtfinala Kupa BiH odigrati uzvratnu utakmicu u kojoj će biti odlučen putnik u polufinale. Prvi susret na Grbavici je završen rezultatom 1:1, a bivši igrač Plavih Predrag Šimić očekuje još jednu neizvjesnu utakmicu i puno borbe na terenu.

Iako je Željezničar napustio 2010. godine, danas penzionisani nogometaš Predrag Šimić i dalje redovno prati igre Plavih s Grbavice. Onim što njegova ekipa postiže u posljednje vrijeme veoma je zadovoljan.

"Još uvijek redovno pratim dešavanja vezana za Željezničar. Ovaj klub možete voljeti ili ne voljeti, ali morate priznati da su Željo i Grbavica nešto posebno. Što se tiče igre i rezultata, moram priznati da sam pozitivno iznenađen s obzirom da je Željo u prvenstvo ušao nakon preranog ispadanja iz Evrope, teških povreda Zolotića, Čolića i Kvesića, teškog finansijskog stanja, a i ekipa je poprilično podmlađena. Ipak, klub je ostao u vrhu, a to je posebno teško u situaciji kad branite titulu. Zadovoljan sam onim što su mladići uradili u ovoj sezoni i čestitam im. Oni imaju kvalitet da osvoje novu titulu prvaka BiH", izjavio je Šimić za portal Klix.ba.

On smatra da je Željezničar mogao riješiti pitanje polufinaliste u prvoj utakmici četvrtfinala Kupa BiH te da je zbog rezultata 1:1 još uvijek sve otvoreno.

"Željezničar je bio bolji u prvom poluvremenu, a Sarajevu je pripalo drugo poluvrijeme. Plavi su ušli dobro u utakmicu, poveli su i imali nekoliko prilika, od kojih je ponajbolju propustio Jamak. Ko zna šta bi bilo u drugom poluvremenu da je Željezničar tada poveo sa 2:0. Sarajevo bi se moralo potpuno otvoriti, a Željezničar bi vjerovatno riješio pitanje polufinaliste i prije revanša. No, bilo je 1:1 u odličnoj utakmici i sjajnoj atmosferi, tako da je još uvijek sve otvoreno", kazao je Šimić.

Rekao je da su igrači Željezničara iskusniji u derbijima, ali da je Sarajevo za nijansu kvalitetnije. Utakmicu će, prema njegovom mišljenju, odlučiti igra veznog reda.

"Večeras se mora igrati dobro u odbrani, ali i u napadu. Željezničar ima iskusnije igrače u derbijima, a to se vidjelo i u prvoj utakmici, barem u prvom poluvremenu, u koje su definitivno bolje ušli. Šanse u derbiju su podjednake iako je Sarajevo u rezultatskoj i psihičkoj prednosti, a smatram i da je Bordo ekipa za nijansu kvalitetnija. Volio bih da me igrači Željezničara večeras demantuju. Ključ utakmice je u veznom redu, koji mora da diriguje tempo utakmice i povezuje sve linije. Veoma je važna brza transformacija u napad i završnicu, gdje zadatke imaju Svraka i Jamak. Ova utakmica je posebno važna Svraku, strijelca gola na Grbavici, za kojeg se nadam da će ponovo zadobiti povjerenje selektora Safeta Sušića te da će zaigrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu", rekao je bivši nogometaš Željezničara.

Šimić tvrdi da će Željezničar imati veoma težak zadatak na Koševu, ali da ima svoje adute. Pobjednika bi mogla odlučiti i mala greška.

"Plavim će biti veoma teško jer Sarajevo ima mnogo kvalitetnih pojedinaca, Jajala, Bilbiju i Stojčeva. No, njima se mogu suprotstaviti iskusni Jamak, Stanić, Bučan, Selimović i Svraka. Tomić i Hodžić su također sjajni. Favorita u derbiju nema, a pobjednika bi mogao odlučiti pad koncentracije ili mala greška pojedinca", kazao je Šimić.

U derbijima sa Sarajevom ima polovičan uspjeh, a te utakmice su mu najdraže u karijeri.

"Nastupao sam dvije godine za Željezničar, a odigrao sam četiri derbija. Jednom smo pobijedili, jednom izgubili, a dva puta smo remizirali sa rivalom. Dobili smo ih kad su bili jači 'na papiru', kao i obrnuto. Pamtim i atmosferu, euforiju, prepucavanje, klađenje, a sve to u sporskom duhu. Želim da u ovom derbiju također prevlada sportski duh, da se navija dlanovima, pjesmom i šalovima, a ne bakljama, huliganizmom i rasizmom. Nadam se da će navijači oba kluba biti primjer ostalima", završio je Šimić.

Utakmica Sarajevo - Željezničar počinje u 19 sati.