Criscito nće na Euro
0

Prandelli o novoj aferi: Ovo nas je jako pogodilo

Totalsport
Cesare Prandelli (Foto: Arhiv/AFP)
Cesare Prandelli (Foto: Arhiv/AFP)
Selektor nogometne reprezentacije Italije, Cesare Prandelli, objasnio je uklananje Domenica Criscita iz reprezentacije zbog kladioničarske afere "Scommessopoli".

Igrač ruske ekipe Zenit trebao je biti među putnicima na Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj, ali je njegove snove o nastupu uništila premetačina sobe talijanske policije u trening-kampu reprezentacije, kao i "etiketa" da je osumnjičen za namještanje utakmice.

"Ne želim voditi Criscita sa sobom na Euro jer bi bio pod pritiskom s kojim se nijedan čovjek ne može nositi. Jednostavno više nije smiren. Pokušao sam s njime razgovarati, ali nisam mogao", rekao je Prandelli i nastavio.

"Nakon što se situacija smirila pomislio sam na njegovu suprugu i sina i odlučio ga ne voditi. Mimmo mora dobiti priliku da se odbrani i dokaže da nije ništa skrivio", veli Prandelli.

Talijanska policija je u ranim jutarnjim satima ponedjeljka probudila talijanskog igrača i uručila mu nalog za premetačinu. Nitko u reprezentaciji nije znao da talijanska policija dolazi.

"Nisam imao pojma da će se ovakvo nešto dogoditi. Ovo nas je jako uzdrmalo, pogotovo naše mlade igrače."

Jutrošnji događaji u Italiji neodoljivo podsjećaju na ono što se događalo 2006. godine uoči početka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Tada je, podsjetimo, izbila afera "Calciopoli" nakon koje je ovogodišnji prvak Italije, Juventus, izbačen u Seriju B zbog namještanja utakmica.

"Jedino normalno u ovakvim situacijama jest da se ekipa ujedini, baš kao i 2006. godine. Riješit ćemo sve probleme bez da od istih bježimo", rekao je optimistično Prandelli koji je nakon toga progovorio o sutrašnjem (utorak) objavljivanju konačnog popisa za Euro.

"Razmišljao sam o tome da povedem šest napadača. Ali, o tome ćete znati više sutra na konferenciji za novinare", zaključio je talijanski selektor.