The Roar
669

Poznati australijski magazin donosi priču o uspjehu Zmajeva

Anadolija
Poznati australijski sportski magazin The Roar objavio je priču o usponu Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Dok je sva pažnja usmjerena na fudbalske velesile Francusku, Englesku i Španiju, vrlo malo je onih koji su primijetili dešavanja u grupi G koja bi mogla postati posebna sportska priča”, navodi ovaj poznati magazin.

The Roar ukazuje da bi Fudbalska reprezentacija BiH, u slučaju da ostane na prvoj poziciji u svojoj grupi G, ostvarila historijski uspjeh direktnim plasmanom na Svjetsko prvenstvo u Brazilu naredne godine.

“BiH je trenutno na čelu grupe G. To je vrlo zanimljivo i impresivno za naciju koja se još bori da dođe sebi poslije krvavog rata iz 1990-tih”, navodi se u tekstu.

Ovaj list podsjeća na činjenicu da mnogi ljudi u BiH žive u teškim ekonomskim uslovima napominjući da je fudbal u toj zemlji “svjetlo na kraju tunela”.

“Za mnoge od 3,5 miliona stanovnika BiH uspjesi Fudbalske reprezentacije su način da se malo udalje od gole i sumorne borbe za život”, piše ovaj magazin.

Međutim, australijski list podsjeća da su Zmajevi u ključnim momentima, u nekoliko navrata propustili plasman na neko veliko fudbalsko takmičenje.

“Ali sada za BiH sve ide perfektno jer njihov tim do sada nije poražen u kvalifikacijama i bili su odlični u svim utakmicama koje su odigrali u grupi G”, navodi The Roar.

Australijski magazin naglašava da fudbalska reprezentacija BiH ima veliki broj svjetski poznatih fudbalera.

"BiH će se i u nastavku najviše osloniti na napadača Manchester Cityja Edina Džeku koji je do sada u kvalifikacijama postigao sedam golova. Ali u nacionalnom timu on nije sam, tu su i maestralni igrač Rome Miralem Pjanić, napadač Stuttgarta Vedad Ibišević i kreator igre BiH Zvjezdan Misimović", piše ovaj magazin.

The Roar navodi da BiH ima velike šanse da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

“Sa impresivnim napadom postigli su čak 18 golova, a sa čeličnom odbranom primili samo tri. Sa prosjekom starosti fudbalera od 26 godina i nekoliko vrhunskih fudbalera koji nastupaju za najbolje evropske timove, izgleda da BiH nikada nije bila bliže plasmanu na jedno veliko takmičenje”, piše poznati australijski magazin.