Bordo prijatelji 1946
0

"Pozivnice za Skupštinu FK Sarajevo dijelile su se po nečijoj naredbi"

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Udruženje Bordo prijatelji 1946 obratilo se javnosti povodom jučerašnjih dešavanja na stadionu Asim Ferhatović Hase i iskazalo svoju nemjerljivu tugu zbog nemilih scena na stadionu koji "doživljavaju kao svoju drugu kuću".

BP 1946 su istakli da su događaji sa Koševa dirnuli srce svakog iskrenog navijača Sarajeva, svakog ljubitelja fudbala. Ulazak u teren, sukob sa organima reda i zaštitarima nije put za rješavanje nagomilanih problema, istakli su Bordo prijatelji.

"Od samog početka smo pokušali djelovati institucionalno, inicirajući pripremni sastanak, pokušaj zajedničkog organizovanja Skupštine. Napokon poslije tri mjeseca insistiranja smo dobili poziv za zajednički susret. Znali smo da nije dobro vrijeme za sazivanje Skupštine, ali smo htjeli da damo svoj puni doprinos i učešće u radu tijela kojeg smo formirali, radne grupe za pripremu Skupštine", saopšteno je iz Udruženja.

Oni su rekli da su dobili spisak sa imenima članova Skupštine iz prošlog saziva, a stvorila se mogučnost ulaska novih, kako bi bio osvježen rad i kako bi krenuli putem oporavka našeg najdražeg kluba.

"Nakon što smo pridodali spisku prijedlog naših imena dolazi do opstrukcije. Nismo mi trebali radnoj grupi kao dio tijela, nego kao paravan kako bi se otupila oštrica javnosti. Insistirali smo na spisku članova Skupštine i Poslovniku o radu jer nismo željeli ništa što nije transparentno i javno. Na žalost nismo ga dobili. Pozivnice su se djelile po nečijem nahođenju ili naredbi. Došli smo do saznanja da mnogo starih članova Skupštine iz prethodnih saziva nije dobilo poziv, tačnije njih dvanaest, podlogu za istinitost priče i tvrdnju imamo jer smo uspjeli dobiti famozni spisak na kojem je neko dopisivao imena ljudi, rukopis koji je ruku na srce teško čitljiv, i koji je time otvorio put za svaku vrstu mahinacije. Nismo niti želimo biti dio takve priče, jer ni zapisnik, ni liste članove Skupštine nismo potpisali. Usmeno nam je rečeno da će skupština brojati 85 članova. Neka iz dokumenta javnost vidi koji je to broj", stoji u sapštenju Bordo prijatelja 1946 koje je stiglo na našu redakciju.

BP 1946 su naglasili da su žalosni smo zbog svih dešavanja, ali ponosni da su visoko uzdignutih čela i čistih namjera krenuli u priču ozdravljenja FK Sarajevo. "Stojimo na stanovištvu da cijela BiH javnost mora da zna kakve se stvari rade. Mislili smo da se lični animoziteti, sujete i političke igre mogu prevazići zarad boljitka FK Sarajeva. Prevarili smo se u procjeni jer je upravo to bio glavni kamen smutnje", stoji u saopštenju u kojem su naglasili da žele FK Sarajevo kao moderan, evropski klub kojim će se svi ponositi, i to koji mora biti iznad svakog pojedinca.

Na fotografiji možete pogledati dokument na kojem se vide dopisana imena na spisak osoba koja su trebala biti pozvani 14 dana prije održavanja Skupštine.