Liga prvaka
35

Povratak Kralja: Ronaldo s Juventusom gostuje Manchester Unitedu na Old Traffordu

Piše: O. T.
Ronaldo se vraća na Teatar snova.
(Foto: AFP)
Nakon četiri osvojene Lige prvaka, "buketa" individualnih priznanja i sve učestalijih pisanja o aferama Cristiano Ronaldo se ponovo vratio na Old Trafford. Ali ne da obuče crveni dres, nego da igra protiv momaka u crvenim dresovima. Portugalac će večeras od 21:00 sati s Juventusom gostovati Manchester Unitedu u derbiju 3. kola Lige prvaka.

Klasik evropskog nogometa igra se u grupi H gdje nakon dva odigrana kola Juventus vodi glavnu riječ sa šest osvojenih bodova, dok je United drugi sa dva boda manje. Večerašnji okršaj mogao bi reći mnogo toga kada je riječ o borbi za prvo mjesto, posebno ako Stara dama slavi...

Uvertira za derbi na Teatru snova nije mogla biti bolja, bez obzira na to što se radi o grupnoj fazi takmičenja. Ronaldo je dovoljan razlog da sva pažnja nogometne javnosti bude usmjerena ka Manchesteru.

Liga prvaka u prva dva kola pokazala je da nas i ove sezone očekuju velika uzbuđenja pošto smo već vidjeli mnoštvo prelijepih poteza i golova, izbrojali nekoliko velikih iznenađenja i oduševili se sjajnim mečevima.

U dosadašnja 32 meča Lige prvaka postignuta su čak 94 pogotka, što u prosjeku iznosi 2,94 pogotka po meču, a to je zaista visok prosjek. Najviše golova postigli su Barcelona i Paris Saint-Germain, po osam, a među igračima najviše golova sakupio je Lionel Messi, ukupno pet. Iza Messija u redu stoje Edin Džeko, Neymar i Paulo Dybala. Oni su sakupili po tri gola.

Grupa E

AEK - Bayern Minhen (18:55 sati)

Ajax - Benfica (21:00 sati)

Bayern Minhen je u 2. kolu na domaćem terenu remizirao protiv Ajaxa i taj rezultat nije bio očekivan. Ipak, uzimajući u obzir rezultatsku krizu njemačkog diva, može se reći da je Ajax iskoristio period Bayernove slabosti. Njemački mediji su u posljednjih mjesec dana oštro kritikovali rad ljudi koji vode Bayern na terenu i van njega pa su u njemačkom timu sazvali vanrednu konferenciju za medije u kojoj su se usprotivili kritikama. Ekipa je uzvratila pobjedom nad Wolfsburgom za vikend i AEK je prava šansa da se dodatno vrati samopouzdanje. Sve drugo vratilo bi Bayern u krizu.

Od Ajaxa i Benfice se očekuje borba za drugo mjesto tako da motiva u njihovom okršaju neće nedostajati. Obje ekipe su u odličnim formama i generalno bilježe sjajne rezultate ove sezone, o čemu svjedoči činjenica da imaju samo po jedan poraz u svim takmičenjima ove sezone.

<iframe id="sofa-standings-embed-1466-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1466/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1466-17351', window);</script>  

Grupa F

Hoffenheim - Lyon (21:00 sati)

Šahtar - Manchester City (21:00 sati)

Manchester City kao apsolutni favorit grupe F imao je vrlo težak posao u prva dva kola u kojima je sakupio tri boda za koja se mnogo mučio. Nakon poraza od Lyona u 1. kolu kod kuće, Građani su tek nakon preokreta savladali Hoffenheim u Njemačkoj. U domaćem prvenstvu City djeluje besprijekorno, ali u Ligi prvaka još čekamo na njihov uragan. Može li i Šahtar zabrinuti Pepa Guardiolu?

Hoffenheim je pod imperativom pobjede protiv Lyona, jer u prva dva kola je sakupio jedan bod, što je dovoljno za posljednje mjesto na tabeli. Lyon bi uz pobjedu nad Nijemcima i poraz Šahtara napravio gigantski korak za plasmanom u osminu finala.

<iframe id="sofa-standings-embed-1467-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1467/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1467-17351', window);</script>  

Grupa G

Roma - CSKA Moskva (21:00 sati)

Real Madrid - Viktoria Plzen (21:00 sati)

Nakon senzacionalne pobjede CSKA Moskve nad posrnulim Realom iz Madrida, šampionom Evrope, Roma mora ići na pobjedu protiv moskovskog tima. To neće biti nimalo lako, jer Vučica je nemirna, proteklog vikenda poražena je kod kuće od SPAL-a rezultatom 2:0 i ponovo se bude demoni s početka sezone kada je Roma u početnih sedam mečeva imala samo jednu pobjedu u svim takmičenjima.

Real Madrid obara rekorde. Ovaj put one negativne. Gol postignut u porazu od Levantea u prošlom kolu La Lige (1:2) bio je prvi Realov gol nakon osam sati i jednu minutu igre, a to je bio najduži niz bez postignutog gola u historiji Kraljevskog kluba. Julen Lopetegui je, kako se to kaže, "mrtav čovjek koji hoda". Real je nakon blistavog otvaranja sezone upisao četiri poraza i remi u posljednjih pet mečeva. Više nas ništa ne bi trebalo iznenaditi, ali stvarno je teško očekivati da Real i večeras ne slavi. Ionako ga za vikend čeka El Clasico.

<iframe id="sofa-standings-embed-1468-17351" width="100%" height="267px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1468/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1468-17351', window);</script>  

Grupa H

Young Boys - Valencia (18:55 sati)

Manchester United - Juventus (21:00 sati)

Young Boys i Valencia traže prekide nizova bez pobjede. Oba tima u posljednja tri meča u svim takmičenjima ne znaju za pobjede, a lošiji niz imaju Švicarci koji su upisali dva poraza i remi za razliku od Valencije koja je upisala tri remija. Nakon boda na Old Traffordu Valencia se nada i borbi za drugo mjesto u ovoj grupi, ali za takav cilj večeras mora slaviti.

Centralni događaj večeri i ovog kola smo već najavili, a to je povratak Ronalda na Old Trafford gdje dolazi prvi put nakon 2013. godine kada je s Realom iz Madrida izbacio Manchster United u osmini finala Lige prvaka. Ovo je ujedno i prvi okršaj Paula Pogbe protiv svog bivšeg kluba Juventusa, što daje dodatnu draž ovom meču. Za United se još uvijek ne može reći da je izašao iz krize, a mnogo mu je moglo pomoći da je slavio protiv Chelseaja proteklog vikenda, umjesto što je primio gol za konačnih 2:2 duboko u sudijskoj nadoknadi meča. Na drugoj strani, Juventus briljira. Stara dama u 11 mečeva ove sezone ima deset pobjeda i remi. Skoro pa perfektno. Ostaje da se vidi može li joj United nanijeti prvi poraz.

<iframe id="sofa-standings-embed-1469-17351" width="100%" height="363px!important" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/hr/turnir/1469/17351/tablica/tablice/ugradi" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>      <div style="font-size:12px;font-family:Arial,sans-serif"><a class="text-sport hover:underline" target="_blank" href="https://www.sofascore.com/hr/">Rezultati</a> by SofaScore</div>      <script type="text/javascript" class="lazyload" data-src="https://www.sofascore.com/bundles/sofascoreweb/js/bin/util/embed.min.js"></script>  <script type="text/javascript">sofa_embed('sofa-standings-embed-1469-17351', window);</script>