Novi sudski proces
23

Potvrđena druga optužnica protiv Zdravka Mamića, tereti se da je oštetio Dinamo za 27 miliona eura

Piše: E. B.
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Na Županijskom sudu u Osijeku danas je potvrđena druga optužnica protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika.

Mamić, njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, biznismeni Sandro Stipančić i Igor Krota, te menadžer Nikky Artur Vuksan terete se da su u sklopu zločinačkog udruženja oštetili Dinamo za oko 27 miliona eura.

Optužnica Mamića tereti da je od decembra 2004. do decembra 2015. godine zajedno sa ostalim optuženima sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih kompanija, te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub.

Podsjetimo, Mamić je u junu prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 15,5 miliona eura iz Dinama. Neposredno uoči izricanja presude Mamić je otišao u Međugorje gdje se nalazi i danas.

Protiv Mamića je podignuta i treće optužnica koja ga tereti za zloupotrebu u privrednom poslovanju od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. godine i do da je Dinamo oštetio za ukupno 2,2 miliona eura, ali ona još uvijek nije potvrđena.