Euro 2024
26

Potop Ukrajine kojeg niko nije očekivao: Rumuni ih savladali uz fantastične golove

D. P.
Rapsodija Rumuna u Minhenu (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Rumunije priredili su senzaciju na otvaranju Evropskog prvenstva savladavši Ukrajince rezultatom 3:0 i tako iskazali kandidaturu za plasman u nokaut-fazu.

Nakon što su savladali Bosnu i Hercegovinu u baražu, Ukrajinci su s velikim ambicijama stigli na Evropsko prvenstvo i tu računali na dalek plasman, ali im je već na startu Rumunija pokazala kako stvari stoje.

Rumuni su danas potpuno razbili favorizovanog rivala. Nije bilo velikih prilika u prvih pola sata igre, a onda je tačno na isteku pola sata Nicolae Stanciu postigao vjerovatno i najljepši gol dosadašnjeg dijela Evropskog prvenstva.

Veteran i legenda rumunskog nogometa iskoristila je grešku Andrija Lunina i onda iz prve fantastičnim udarcem s dvadesetak metara pogodila za vodstvo Rumuna.

Fenomenalan gol Stanciua pogledajte ovdje.

Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor, a u ranoj fazi drugog poluvremena potpuni potop Ukrajinaca.

Novi sjajan gol postiže Razvan Marin udarcem također s distance u 53. minuti. I tu se čini da je Lunin mogao bolje reagovati, a onda je četiri minute kasnije Denis Dragus pogodio nakon gužve u kaznenom prostoru Ukrajinaca za 3:0.

Drugi sjajan gol danas pogledajte ovdje.

Mogli su Rumuni postići još koji gol, ali se Lunin dobro iskupio odbranom nakon što je Andrei Ratiu šutirao silovito s desne strane iskosa u bliži ugao.

Ukrajinci su tek u posljednjih desetak minuta krenuli na sve ili ništa i stvorili niz prilika pred golom Rumunije, uključujući i pogođenu prečku u nadoknadi utakmice, ali do utješnog gola nisu uspjeli doći. Doživjeli su pravi potop.

Ostalo je 3:0, tako da je Rumunija upisala veliku pobjedu na startu Evropskog prvenstva i tako zakoračila u nokaut-fazu. S druge strane, Ukrajini predstoji vrlo težak posao.

U grupi se još nalaze Belgija i Slovačka. U narednom kolu Rumuni igraju protiv Belgije, a Ukrajinci protiv Slovačke.

Rezultat i strijelci:

Rumunija - Ukrajina 3:0 (Stanciu 29', Marin 53', Dragus 57')

Tabela: