Nogomet
200

Potop Sarajeva u M'Gladbachu: Borussia nadmoćno pobijedila 7:0

Piše: A. Dž.
(Foto: AFP)
FK Sarajevo se nije uspio plasirati u grupnu fazu Evropske lige. Bordo tim poražen je večeras u uzvratnoj utakmici play-offa od Borussije iz Moenchenglabacha na Borussia Parku sa visokih 7:0. U prvoj utakmici prije sedam dana na Koševu bilo je 2:3.

Utakmica se igrala u sjajnoj atmosferi pred više od 46.000 gledatelja na Borussia Parku. Nogometaši Sarajeva su dobro počeli susret i u prvim minutama bili ravnopravan protivnik.

Prvu veću priliku na susretu imao je Haris Duljević u 19. minuti. Veznjak Sarajeva je nakon solo prodora šutirao, ali je golman domaćih zaustavio njegov udarac.

Samo minut kasnije Borussia je povela golom Hahna. Nakon ovog pogotka koncentracija igrača Sarajeva je pala, što su domaćini odlično iskoristili i povećali vodstvo. Igrala se 24. minuta kada je Xhaka sa više od 25 metara matirao Bandovića.

Nogometaši Sarajeva u nastavku su izgledali nemoćno i nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti. U 33. minuti, nakon odlične kontre, Borussia postiže treći pogodak. Strijelac je bio Hrgota.

Okić je dobro šutirao u 42. minuti, ali Borussijin čuvar mreže je bio na mjestu.

Trener Sarajeva Dženan Uščuplić je na početku drugog poluvremena napravio dvije izmjene. U igru ušli Nemanja Bilbija i Radoš Protić, a zamijenjeni su Puzigaća i Stojčev.

Igrači Sarajeva u drugom poluvremenu su veoma loše igrali. Nijemci su to iskoristili i deklasirali tim sa Koševa.

Prvih 20 minuta drugog dijela nije bilo prevelikih uzbuđenja, tempo igre je bio slabiji i nije zabilježena nijedna veća prilika. Sve se mijenja u 68. minuti kada je Hrgota postigao svoj drugi pogodak za visokih 4:0.

Pet minuta kasnije Dupovac obara Herrmanna u 16-ercu u sudija svira penal za Borussiju. Siguran s bijele tačke bio je Hazard. Isti igrač pogodio je i u 92. minuti za visok poraz Sarajeva od 7:0 (ukupno 10:2 za Borussiju)

Hrgota je još jednom pogodio mrežu Dejana Bandovića u 82. minuti. Bio je ovo njegov hat-trick na ovoj utakmici i peti pogodak Sarajevu u dvije utakmice. U finišu meča Sarajevo je ostalo sa deset igrača jer je Tatomirović dobio drugi žuti karton.

Iako je Sarajevo pretrpjelo visok poraz ne treba zanemariti da su u kvalifikacijama za Evropsku ligu igrali odlično i eliminirali Haugesund i Atromitos, te odigrali odličnu utakmicu protiv Borussije na Koševu.

Tok utakmice iz Monchengladbacha pogledajte ovdje.

Evropska liga, revanš play-offa:

Borussia M. - Sarajevo 7:0 (prvi susret 3:2)