Liga prvaka, grupa A
0

Porto preiskusan za Dinamo, Ibrahimović ispisao povijest

Totalsport
Detalj s utakmice PSG-Dinamo Kijev (Foto: AFP)
Detalj s utakmice PSG-Dinamo Kijev (Foto: AFP)
Nogometaši zagrebačkog Dinama upisali su poraz od 2-0 na otvaranju nove sezone najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, Lige prvaka.

Porto je na Maksimiru prekinuo neugodnu tradiciju svih portugalskih ekipai kada je pogocima Lucha Gonzaleza i Stevena Defoura upisao prva tri boda u grupi A. Dinamo u čak šest utakmica protiv portugalskih ekipa na Maksimiru nije bio poražen (četiri pobjede i dva remija), ali se ova ekipa Porta ipak pokazala ne kao bolja već kao "preiskusna".

Naime, ponovno su "dječje bolesti" zarazile zagrebačke plave koji su prvi pogodak primili u 41. minuti i to sasvim neočekivano. Najprije je gadno pogriješio golman Ivan Kelava kada htio štopati jednu loptu u svom kaznenom prostoru, ali mu se ista odbila od noge, a do nje je došao Jackson Martinez. Zaobišao je Kelavu, imao prazan gol, ali mu je zbog oklijevanja s leđa uklizao Tonel i spasio Dinamo, no samo na 30-ak sekundi.

Naime, odmah nakon izbijene lopte Alex Sandro je ubacio prizemnu loptu s lijeve strane Portovog napada, koju je Kelava samo odbio na peterac, da bi na nju natrčao Lucho Gonzalez i zabio za vodstvo gostiju.

U nastavku je Dinamo pokušavao, ali do pogotka nije mogao. Najbliže istom bio je Tonel nakon jednog kornera. Joe Šimunić je glavom htio skrenuti loptu ispred istrčalog golmana Heltona, ona se odbila do portugalskog stopera Dinama koji škaricama puca prema golu, a sigurno izjednačenje refleksno brani Helton.

U drugoj minuti sudijske nadoknade, kada su noge i glava već bile umorne, Porto je izigrao prorijeđenu odbranu zagrebačkog sastava, a lijepu je akciju završio belgijski reprezentativac Defour.

Dinamo je tako "nastavio" negativnu seriju u Ligi prvaka od prošle sezone kada je upisao svih šest poraza u grupi uz rekord LP od 22 primljena pogotka.

U drugoj utakmici grupe A PSG se na Parku prinčeva lako obračunao s drugim Dinamom, onim iz Kijeva. Nakon početnog ispitivanja snaga PSG, povratnik u Ligu prvaka nakon osam godina, je izborio jedanaesterac, tačnije izborio ga je brzonogi Jeremy Menez.

Loptu je uzeo Šveđanin Zlatan Ibrahimović, koji je postao prvi čovjek u povijesti koji je u Ligi prvaka nastupio sa šest različitih klubova (Ajax, Juventus, Inter, Barcelona i Milan), a nakon rutinski izvedenog penala je postao i prvi čovjek koji je postizao pogodak u također šest različitih dresova.

Deset minuta kasnije Thiago Silva postigao je prvijenac u svom debitantskom nastupu za PSG. Brazilac je jednu odbijenu loptu na peterac Dinama, u padu, desnom nogom od prečke poslao iz kijevskog golmana Kovala.

Svega četiri minute kasnije vrlo lijepi pogodak postigao je i drugi stoper PSG-a, Alex, koji je ubačenu loptu iz kornera iz poluvoleja zakucao u mrežu.

Mreže su nakon toga mirovale sve do 87. kada je najprije Miguel Veloso smanjio za Dinamo na 1-3, a onda je u prvoj minuti sudijske nadoknade Javier Pastore stavio tačku na "i" sjajnog povratničkog nastupa PSG-a u Ligu prvaka.

Liga prvaka, 1. kolo, grupa A:

Dinamo Zagreb - Porto 0-2 (Lucho Gonzalez 41, Defour 90+2) PSG - Dinamo Kijev 4-1 (Ibrahimović 19-11m, Thiago Silva 29, Alex 33, Pastore 90+1 / Veloso 87)