Nogomet
3

Polufinale Evropske lige: Basel dočekuje Chelsea, Benfica gostuje kod Fenerbahcea

Piše: D. B.
Večeras su na rasporedu prvi polufinalni susreti Evropske lige, a sastaju se Basel i Chelsea te Fenerbahce i Benfica.

Basel - Chelsea

Fernando Torres u svojim izjavama tvrdi da se napokon uklopio u ekipu Chelseaja te je dodao da njemu i saigračima nije bilo lako u posljednje vrijeme, ali da tim igra sve bolje. Istakao je važnost Evropske lige za svoj klub uoči prve polufinalne utakmice u kojoj Plavci gostuju kod Basela. Španski napadač je izjavio da svi očekuju da Chelsea prođe u finale i osvoji pomenuto takmičenje.

S druge strane, Basel bi mogao postati prvi švicarski tim koji se uspio plasirati u finale UEFA-inog takmičenja. U četvrtfinalu je Basel eliminisao ekipu Tottenhama nakon jedanaesteraca. Švicarci se nadaju novom uspjehu protiv Engleza.

Basel i Chelsea su se susreli samo jednom i to u sezoni 2000/2001., u prvom kolu tadašnjeg Kupa UEFA. Chelsea je pobijedio na Stamford Bridgeu 1:0, ali je Basel u Cirihu slavio sa 2:0. Chelsea je favorit na papiru, ali Basel svakako ima svoje adute.

Fenerbahce - Benfica

Fenerbahce je prvi put u polufinalu jednog velikog evropskog takmičenja i želi nastaviti svoj san, ući u finale i po mogućnosti osvojiti Evropsku ligu. Na tom putu turskoj ekipi stoji ekipa Benfice, koja ima namjeru da se vrati na veliku scenu i napravi rezultat za pamćenje. Prethodno su ova dva tima odigrala dvije utakmice u sezoni 1975/1976., u kojoj je Fener na domaćem terenu slavio sa 1:0, ali je u gostima poražen sa 7:0. To je ujedno i najteži poraz Fenera u evropskim takmičenjima. Turska ekipa je odlučna da se sličan scenarij ne ponovi. Obje ekipe su veoma borbene na terenu, a čija će želja i kvalitet prevladati, ostaje da se vidi.