Nogomet
57

Chelsea i Benfica u finalu Evropske lige

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Večeras su odigrani uzvratni susreti polufinala Evropske lige. Snage su odmjerili Benfica i Fenerbahce te Chelsea i Basel, a u finalu će igrati Benfica i Chelsea.

Benfica - Fenerbahce (0:1) 3:1

S namjerom da što prije nadoknadi zaostatak za Fenerbahceom ekipa Benfice je zaigrala otvoreno od prve minute. Nakon dvije propuštene prilike domaći su stigli u vodstvo u 9. minuti, Lima je upisao asistenciju, a Gaitan pogodak. Šest minuta kasnije je dobru priliku za drugi gol Benfice propustio Cardozo.


Benfica 1-0 Fenerbahce - Nicolas Gaitan by foogoals

Igrala se 22. minuta kada je dosuđen penal za Fenerbahce, a u gol ga je pretvorio Kuyt pogodivši za 1:1.


Benfica 1-1 Fenerbahce - Dirk Kuyt - PENALTY by foogoals

Domaće igrače primljeni gol nije pokolebao, pa su nastavili jurišati na gol Fenera. Isplatilo se to u 35. minuti kada je pogodio Cardozo.


Benfica 2-1 Fenerbahce (Gol de Cardozo) UEFA... by DaniDV

Isti igrač se našao u novoj prilici minut kasnije, ali ovog puta nije bio precizan, kao ni njegov saigrač Salvio u 37. minuti utakmice. Na drugoj strani je opasno zaprijetio Erkin. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 2:1 u korist Benfice.

Gosti su pokušavali doći do gola koji bi im donio finale Evropske lige, no, u tome nisu uspjeli. Priliku za osvajanje ovog takmičenja imat će Benfica, koju u finalu čeka Chelsea.

Foto: AFP
Foto: AFP
Chelsea - Basel (2:1) 3:1

Iako je imao rezultatsku prednost iz prve utakmice, Chelsea je želio pobjedu i na domaćem terenu Ekipa iz Londona je imala prilike preko Lamparda, Mosesa, Torresa, Hazarda i Azpilicuete, ali je mreža Basela u prvom poluvremenu ostala netaknuta. Gosti su aktivni pred golom Chelseaja bili u finišu prvog dijela susreta, a jednu od prilika su pretvorili u pogodak u 45. minuti. Salah je pogodio nakon asistencije Stockera i tako doveo Basel u vodstvo od 1:0. Bio je to ujedno i rezultat prvog poluvremena.


Chelsea 0-1 Basilea (Gol de Salah) UEFA EUROPA... by DaniDV

Početkom drugog poluvremena je uslijedio preokret. Za izjednačenje rezultata je pogodio Torres.


Torres 1-1 by Counterpoint1

Vodeći gol za Chelsea je djelo Mosesa, koji je pogodio u 52. minuti utakmice.


Chelsea 2-1 Basilea (Gol de Moses) UEFA EUROPA... by DaniDV

No, to nije bilo sve. Treći i to fantastičan gol za Plavce iz Londona je postigao Luiz u 59. minuti.


Chelsea 3-1 Basilea (Gol de David Luiz) UEFA... by DaniDV

U nastavku utakmice su gosti imali inicijativu te su u nekoliko navrata zaprijetili golmanu Chelseaja Chechu, no, promjene rezultata nije bilo. Chelsea je pobijedio sa 3:1 i zasluženo se plasirao u finale Evropske lige, gdje će se za trofej boriti sa Benficom.

Finale Evropske lige se igra 15. maja u Amsterdamu na Amsterdam Areni.