Prebacivao novac
4

Pokrenuta nova istraga: Mamića terete da je oštetio klub za 2,6 miliona eura

Klix.ba
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Zdravko Mamić (Foto: EPA-EFE)
Protiv nekadašnjeg Dinamovog čelnika Zdravka Mamića pokrenuta je nova istraga i to zbog sumnje da je zagrebački nogometni klub oštetio za blizu 2,6 miliona eura, saopćilo je danas Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu.

Naime, Mamića terete da je kao izvršni potpredsjednik i član uprave Dinama od 2004. do 2007. godine s računa kluba u jednoj austrijskoj banci, kao ovlaštena osoba za raspolaganje novcem na tom računu, bez stvarne i pravne osnove podigao ukupno blizu 2,6 miliona eura u gotovini, a određeni je iznos novca s računa kluba prenio na svoj i bratov bankovni račun.

Tako je Mamić pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 2,57 miliona eura, dok je, kako se navodi, bratu pribavio imovinsku korist od najmanje 58.800 eura, a Tužilaštvo navodi da su taj novac koristili za svoje potrebe.

Braći Zdravku i Zoranu Mamiću već se sudi za izvlačenje novca iz Dinama, odnosno da su od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za blizu 15,5 miliona eura, a državni budžet za 1,6 miliona eura.

Podsjetimo, suđenje najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa i ostalima počelo je krajem aprila u Županijskom sudu u Osijeku, a svi optuženi su odbacili optužbe.