Nogomet
161

Pogledajte kako je protekao 101. vječiti sarajevski derbi

Piše: N. J.
Vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva, kao i svaki put, donio je posebnu euforiju u glavnom gradu BiH.

Već od ranih jutarnjih sati grad je bio u bordo-plavim bojama, a u popodnevnim satima na gradskim ulicama navijači su napravili odličnu atmosferu. Dolazak na utakmicu također je spektakularan, uz gromoglasno navijanje i bakljadu, uz budno oko sarajevske policije.

A, onda, u 20 sati, utakmica je počela. Prve dvije ekipe premijerligaške tabele na kraju sezone su igrale za prestiž, Željo se nadao pobjedi kojom bi ovjerio titulu, a Sarajevo je tražilo tri boda kojim bi ostali u igri za titulu. Na kraju, završeno je bez golova, što, dakako, puno više odgovara Željezničaru. Ipak, utakmica je bila dobra i gledatelji, posebno navijači Željezničara, mogu biti zadovoljni igrom, iako se mreže nisu tresle.

Utakmicu su obilježili navijači oba tima i na negativan način, bacajući baklje u teren, čime su bacili mrlju na inače sjajnu atmosferu i korektno navijanje. Utakmica je zbog toga u nekoliko navrata prekidana po nekoliko minuta, što je sigurno loše utjecalo i na igrače.

Susret je završen remijem, ali se može reći da je Željo imao više prilika i bio bliži pobjedi. Bez obzira na to što nisu uspjeli pobijediti najvećeg rivala i tako ovjeriti titulu, na kraju utakmice su Željini igrači slavili postignuti rezultat i skoro pa osiguranu titulu. Nasuprot njima, nogometaši Sarajeva također nisu mogli biti nezadovoljni, trudili su se i borili, a u ovu utakmicu ušli su sa motivom više, igrali su za trenera Husrefa Musemića, koji je danas operisan u bolnici Koševo zbog problema sa srcem. Stoga im je važno da nisu izgubili ovaj meč.

Na kraju, bio je ovo još jedan praznik nogometa u glavnom gradu BiH, a vječiti derbi, koji je proteklih godina bio pao na niske grane, sve više se vraća i zauzima mjesto koje svakako zaslužuje.