Euro u Poljskoj i Ukrajini
36

Počinje očaravajuća radost nogometa

Piše: Edin Isanović
Počinje EURO 2012 (Foto: AFP)
Počinje EURO 2012 (Foto: AFP)
Utakmicom između Poljske i Grčke u petak u 18 sati u Varšavi počinje 14. evropsko nogometno prvenstvo, čiji organizatori su Poljska i Ukrajina. Nažalost, i ovo veliko takmičenje će proći bez našeg državnog tima. Kada pogledamo sudionike, ne možemo se oteti utisku da smo od nekih, ipak, kvalitetniji.

No, da to prebolimo pomoći će nam Italija, Hrvatska, Engleska, Njemačka i ostali velikani. Bez dvojbe, oni će ponuditi sjajan nogomet, iako će im veliki dio igrača biti iscrpljen od klupske sezone.

Ko su favoriti? Teško je nekoga posebno izdvojiti, mada velika većina nogometnih stručnjaka u prvi plan gura Španiju, Njemačku i Holandiju. Međutim, tu su uvijek opasni Englezi i Italijani.

Svi mi ćemo navijati za spektakl u kojem će svako od nas biti malo obojen. Jedni će navijati za Nijemce, drugi za Špance, treći za Hrvate, Šveđane ili Engleze. Uživat ćemo u nogometnoj radosti, navijat ćemo da Ronaldo, Ozil, Rooney ili neko drugi prezentiraju nešto spektakularno.

Zbog takvih je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, zbog takvih ćemo uživati u čarolijama kontinentalne smotre.

Vidjet ćemo kako će proći komšije Hrvati, koji su, nakon preskakanja svjetskog prvenstva na jugu Afrike, ponovo na sceni.

Šesnaest reprezentacija, podijeljenih u četiri grupe, borit će se za naslov najbolje evropske ekipe. Tokom EP-a bit će odigrano 29 utakmica, a finale je 1. jula u Kijevu. Evropsko prvenstvo bit će održano na osam stadiona u Poljskoj i Ukrajini. Uvodni meč bit će odigran na nacionalnom stadionu u Varšavi, kapaciteta 50.000 mjesta, a ostala tri grada domaćina u Poljskoj su Poznan (43.300 mjesta), Vroclav (42.800) i Gdansk (43.600).

Utakmice u Ukrajini bit će igrane na stadionima u Harkovu (35.000), Lvivu (30.000), Donjecku (50.000) i olimpijskom stadionu u Kijevu (60.000), na kojem će biti odigrano finale.

Grupa A: Poljska, Rusija, Češka i Grčka. Grupa B: Holandija, Njemačka, Portugal i Danska. Grupa C: Španija, Italija, Hrvatska i Republika Irska. Grupa D: Engleska, Francuska, Švedska i Ukrajina.