Od 8. juna do 1. jula
7

EURO 2012 u Poljskoj i Ukrajni gledajte putem FTV-a i BHT-a

Klix.ba
Od 8. juna do 1. jula gledatelji programa Javnih emitera će imati priliku pratiti EURO 2012 iz Poljske i Ukrajine. Zajedničkim snagama BHT i FTV su pripremili program, koji će, osim prijenosa 31. meča, donijeti i 19 specijalnih emisija uz prateće sadržaje i analize mečeva eminentnih stručnih komentatora.

Program BHT-a i FTV-a posvećen Evropskom prvenstvu će vodtiti voditelji Aleksandar Babić, Ivana Vidmar, Boris Bilić i Ena Branković i uz razgovore sa gostima te zanimljive rubrike i nagradne igre, pokušati EURO groznicu na pravi način prenijeti gledateljima pored malih ekrana.

Četrnaesta smotra najboljih evropskih reprezentacija svečanom ceremonijom počet će u petak 8. juna na Nacionalnom stadionu u Varšavi nakon kojeg će biti odigrana i prva utakmica na turniru. Čast da otvore prvenstvo dobili su igrači domaće selekcije, Poljske i prvaci Starog kontinenta 2004. godine, selekcija Grčke (prijenos od 17:50). Poljaci su pobijedili u 10 od prethodnih 15 mečeva protiv Grčke, a domaći teren trebao bi biti i dodatna prevaga na strani suorganizatora prvenstva. Poljake sa klupe predvodi legendarni Franciszek Smuda, a dvojac Borrusije Dortmund, Błaszczykowski i Lewandowski izdvajaju se od ostalih. Na drugoj strani, pomlađene Grke sa klupe predvodi Portugalac Fernando Santos, a zvijezde tima su Samaras, Karagounis i Charisteas.

Drugi susret grupe na rasporedu je u večernjem terminu (20:35) prvog dana takmičenja na EURO-u u Poljskoj i Ukrajini. Uvijek neugodna i igrački jaka selekcija Rusije odmjerit će snage sa Češkom Republikom. Zanimljivost je da obje države imaju jednu titulu prvaka, ali u sklopu bivših država. 1960. godine održano je prvo Evropsko prvenstvo, a titulom se okitio Sovjetski savez. Čehoslovačka je ponijela titulu najboljeg na prvenstvu 1976. održanom u Jugoslaviji. Rusija je igrom zadivila nogometni svijet na prošlom EURO-u, ali u polufinalu nije mogla preko Španije. Na klupi je i dalje Holanđanin Dick Advocaat, a zvijezda tima i najbolji igrač je Andrey Arshavin. Česi sa selektorom Michalom Bilekom i Tomašom Rosickym spremni su, ako ih se podcijeni, bilo kojoj reprezentaciji pomutiti račune.