Nova epizoda
8

Počinje evropska sezona: Zrinjski na gostovanju kod Spartaka, Sarajevo protiv Banantsa

Piše: O. T.
Zrinjski i Sarajevo u mečevima protiv Spartaka iz Trnave i Banantsa otvaraju evropsku sezonu. Prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski od 18:00 sati gostuje slovačkom prvaku Spartaku u prvom pretkolu Lige prvaka, dok će Sarajevo od 15:30 sati gostovati armenskom Banantsu u prvom pretkolu Evropske lige.

Zrinjskom je ovo treća uzastopna sezona u kojoj igra kvalifikacije za Ligu prvaka, ali i prva koju počinje od prvog pretkola pošto je UEFA promijenila pravila za ovo takmičenje. U prethodne dvije sezone Zrinjski je ispadao na prvim preprekama, a bolji od predstavnika BiH bili su Legija iz Varšave i Maribor.

Spartak prošle sezone nije igrao evropska takmičenja, a nakon osvajanja titule u Slovačkoj izborio je učešće u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Radi se o ekipi koja u ovom dvomeču ima ulogu blagog favorita, ali Zrinjski je prošle godine u mečevima protiv Maribora pokazao koliko može biti opasan protivnik.

Uoči polaska u Slovačku trener Plemića Ante Miše kazao je kako je zadovoljan obavljenim pripremama, dodavši kako vjeruje da njegova ekipa ima snagu i kvalitetu proći prvu evropsku prepreku.

"Imali smo dobre protivnike koji su nam bili idealna provjera za utakmicu protiv Spartaka iz Trnave. To su ekipe koje su slične po kvalitetu i fizičkoj snazi i te utakmice pokazale su da se mi s pravom možemo nadati prolasku u drugo pretkolo", kazao je Miše.

Strateg Plemića na put je poveo 19 igrača: Ivan Brkić, Antonio Soldo (golmani); Marin Galić, Hrvoje Barišić, Neven Laštro, Pero Stojkić, Slobodan Jakovljević, Advan Kadušić (odbrana); Frane Čirjak, Semir Pezer, Ognjen Todorović, Ismar Hairlahović, Marko Perišić, Marko Bencun, Edin Rustemović, Miloš Filipović, Nemanja Bilbija (vezni red), Miloš Aćimović, Toni Jović (napadači).

Utakmica počinje večeras u 18 sati. Direktni prijenos utakmice iz Tranave imat će Arena Sport BiH. Revanš je na programu 18. jula u Mostaru od 19 sati.

Svoj evropski put danas počinje i Sarajevo. Tim s Koševa će gostovati armenskom predstavniku Banantsu.

Sarajevo, trećeplasirani tim Premijer lige iz minule sezone, prošle godine je razočaralo protiv moldavskog predstavnika Zarije Balti pa je Bordo tim tako zaustavljen već na prvoj prepreci prošle sezone. Ekipa Husrefa Musemića je favorit u dvomeču protiv Banantsa i bilo bi iznenađenje da ne izbori drugo pretkolo.

Banants od 2005. godine nijednom nije prošao prvu prepreku u evropskim takmičenjima, a riječ je o ekipi koja je prošle godine osvojila drugo mjesto u armenskom prvenstvu.

Spisak igrača Sarajeva koji su doputovali u Jerevan i koji konkurišu za meč protiv FC Banants: Pavlović, Tucaković, Hebibović, Hodžić, Adukor, Mujakić, Stanojević, Rahmanović, Ahmetović, Velkoski, Šišić, Halilović, Resić, Šabanović, Tatar, Šofranac, Handžić i Mustafić.

"Otkad smo saznali protivnika uspjeli smo prikupiti dosta informacija o kvalitetu i slabostima ekipe Banantsa. Mislim da ulazimo dosta spremno u utakmicu. Problem nam može biti to što je veoma toplo. U pripremnom smo periodu, ne igramo prvenstvo, ali smo dosta spremni. Pokušat ćemo iskoristiti mane protivnika, nadamo se pozitivnom rezultatu", izjavio je Musemić pred ovaj meč.

Revanš meč između Sarajeva i Banantsa igrat će se 19. jula na Koševu.