Završeno 1. kolo Lige prvaka
0

Pobjede Bayerna, Reala, Chelsea, Milana...

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
U okviru prvog kola grupne faze Lige prvaka večeras su odigrane preostale utakmice u četiri grupe: E, F, G i H. Pobjede su ostvarile ekipe Bayerna, Cluja, Spartaka, Chelsea, Milana, Real Madrida, Arsenala i Shakhtara.

LP, grupa H: Srna majstorski matirao Partizan

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kapiten hrvatske nogometne reprezentacije i ukrajinskog Šahtara Darijo Srna na sjajan je način otvorio novu sezonu Lige prvaka. Donio je pobjedu svom klubu protiv Partizana u 1. kolu grupe F.

Šahtar je na svojoj Donbass Areni dominirao od samog početka. Redali su se napadi na gol Vladimira Stojkovića, koji je bio najbolji igrač beogradskog kluba.

No, u 71. minuti nije imao rješenja za odlično izveden slobodni udarac hrvatskog veznjaka. Srna je s dvadesetak metara vješto prebacio živi zid, a lopta se još stigla odbiti od tla i savladati nemoćnog golmana Partizana.

Srnin prvi pogodak u utakmicama Lige prvaka, pokazao se sasvim dovoljnim za pobjedu Ukrajinaca iako je Partizan nakon primljenog gola zaigrao znatno bolje, pa se i Šahtarov golman Andrij Pjatov imao prilike istaknuti u nekoliko navrata.

U drugom dvoboju grupe Arsenal je na svome Emiratesu deklasirao portugalsku Bragu sa 6-0. Cesc Fabregas je otvorio golijadu u devetoj minuti pogotkom s bijele tačke nakon što je Felipe srušio Marouanea Chamakha. Nastavak je ponudio rapsodiju tima Arsenea Wengera, a prednjačio je raspoloženi Fabregas koji je imao svoje prste u gotovo svim pogocima “topnika”, a sam je zabio i u 53. minuti za 4-0.

Prije toga je asistirao Andreju Aršavinu za 2-0 i započeo akciju u čijem je nastavku Jack Wilshere petom gurnuo loptu Chamakhu za 3-0.

Drugo je poluvrijeme donijelo i sjajnog Aršavina koji se istaknuo asistencijama Fabregasu i Carlosu Veli, a u završnici je španski reprezentativac pokazao i nesebičnost jer je, umjesto da zabije hat-trick, dodao loptu Veli za njegov drugi pogodak.

LP, grupa E: Müller načeo Romu, Klose dovršio posao

Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši minhenskog Bayerna pobijedili su na Allianz Areni Romu 2-0 u srazu prvog kola grupe E Lige prvaka.

Aktuelni doprvaci takmičenja jalovo su dominirali igrom u prvom poluvremenu, a tek nešto osjetnije u drugom poluvremenu, sve dok fantastičan pogodak u 79. minuti nije zabio Thomas Müller. Mladi, 21-godišnji napadač i najbolji strijelac Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, senzacionalno je vanjskim dijelom noge pogodio suprotni ugao gola Romina golmana Julija Sergija, iz 16-erca, iskosa s desne strane. Četiri minute kasnije konačan je rezultat nakon prekida postavio Miroslav Klose.

Bavarci su zasluženo pobijedili. Imali su golemu prednost u posjedu lopte (69-31%), te u udarcima prema golu (23-7).

Za Bayern nije nastupio Franck Ribery, koji je odradio posljednju utakmicu suspenzije zbog crvenog kartona koji je dobio u prvoj polufinalnoj utakmici takmičenja prošle godine, kada je pogibeljno faulirao napadača Lyona Lisandra Lopeza. Utakmicu je iz lože svejedno, u neposrednoj blizini Franza Beckenbauera, pratio francuski selektor Laurent Blanc.

Ponovno je uspješno takmičenje u Ligi prvaka otvorio rumunski prvak Cluj, koji je u ponedjeljak smijenio talijanskog trenera Andreu Mandorlinija zamijenivši ga Sorinom Cartuom. U trenerovom debiju Rumunji su pobijedili švicarskog prvaka Basel 2-1. Posao su domaći, ispalo je, odradili već u prvih 12 minuta, dokad su došli do 2-0 vodstva. Gosti su tek uspjeli smanjiti na konačnih 2-1 u posljednjoj minuti prvog poluvremena.

Rumuni su jednako uspješno započeli Ligu prvaka u svom debitantskom nastupu prije dvije sezone, kada su na rimskom Olimpicu pobijedili Romu (protiv koje će u grupi igrati i ove sezone) 2-1. Nakon toga odigrali su 0-0 kod kuće protiv Chelseaja. S četiri su uzastopna poraza, međutim, završili natjecanje po grupama na četvrtom mjestu.

LP, grupa G: Real promašivao, ali pobijedio, Ibrahimović počeo zabijati

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Jose Mourinho, koji je prošle sezone predvodio Inter do trijumfa u Ligi prvaka, pobjednički je startao i u novu sezonu ovog takmičenja, ovaj put na klupi nogometaša Real Madrida.

“Kraljevski klub” je na svom Santiago Bernabeuu u potpunosti vladao travnjakom u dvoboju 1. kola grupe G protiv Ajaxa. No, pokazalo se da Real još uvijek ima problema s realizacijom tako da se na kraju morao zadovoljiti pobjedom 2-0 iako je razlika mogla biti znatno veća.

Madriđani su od samog početka jurnuli prema golu amsterdamskog kluba koji je igrao bez svoga najboljeg nogometaša Luisa Suareza, koji je odrađivao suspenziju zbog žutih kartona. Redali su se napadi domaćina, ali golman Nizozemaca Maarten Stekelenburg je kapitulirao tek u 31. minuti kada je sreća itekako pomilovala Real. Korner je izveo Xabi Alonso, a lopta je u gužvi najprije pogodila gostujućeg braniča Vurnona Anitu, pa se odbila do Gonzala Higuaina i konačno u gol.

I u drugom se dijelu nastavila dominacija Reala, a jedini je preostali pogodak pao u 73. minuti. Mesut Özil je pucao s lijeve strane, Stekelenburg je uspio odbraniti, ali se lopta odbila tačno na nogu Higuainu. Madriđani su dvoboj zaključili s čak 35 udaraca prema golu, od čega 15 unutar okvira.

Zlatan Ibrahimović zablistao je u svojoj drugoj utakmici u dresu Milana. U samo četiri minute s dva je pogotka donio slavlje “rossonerima” na San Siru protiv Auxerrea. U 66. minuti je Šveđanin zaključio odličnu akciju u kojoj je Ronaldinho proigrao Kevin-Princea Boatenga, a ovaj asistirao za gol. Ronaldinho je bio u akciji i u 69. minuti, obavio je najtežio dio posla, a potom asistirao Ibrahimoviću koji je postavio konačnih 2-0.

Istaknimo i da trener Milana Massimiliano Allegri ovom prilikom ipak nije zaigrao s četvoricom napadača. Na klupi je ostavio Robinha kojeg je uveo u igru tek u 55. minuti umjesto sunarodnjaka Pata.

LP, grupaa F: Chelsea startao uvjerljivo

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Nogometaši londonskog Chelseaja lakoćom su ostvarili pobjedu na startu takmičenja u Ligi prvaka. Slavili su u gostima kod slovačke Žiline 4-1.

Prvo su poluvrijeme engleski prvaci dobili 3-0 golovima Michaela Essiena u 13., te Nicolasa Anelke u 24. i 28. minuti. Daniel Sturridge povećao je na 4-0 u trećoj minuti nastavka, prije no što je Tomaš Oravec postavio konačan rezultat sedam minuta kasnije.

U tim se trenucima utakmice u domaćim redovima posebno isticao bosanskohercegovački reprezentativac Admir Vladavić, koji je u dva navrata prije gola ugrožavao Petra Čecha.

U završnici dvoboja trener gostiju Carlo Ancelotti dao je priliku za debi u Ligi prvaka trojici mladića. Nastupili su 20-godišnji nizozemski branič Patrick van Aanholt, te dvojica veznjaka: 19-godišnji Francuz Gaël Kakuta i 17-godišnji Englez Joshua McEachran.

S katastrofalnim rezultatima na početku sezone nastavljaju nogometaši francuskog prvaka Marseillea, koje je na Velodromeu pobijedila ekipu moskovskog Spartaka 1-0. Jedini je pogodak na utakmici bio autogol španskog 21-godišnjeg veznjaka Cesara Azpilicuete u 81. minuti.

Francuzi su ove sezone pobijedili samo jednom u šest utakmici. Ovo im je bio treći poraz. U Le Championnatu drže trenutno 13. mjesto na tabeli.

Liga prvaka, grupa E:

Cluj – Basel 2-1 (Rada 9, Traore 12 / Stocker 45) Bayern – Roma (Müller 79, Klose 83)

Liga prvaka, grupa F:

Marseille – Spartak (M) 0-1 (Azpilicueta) Žilina – Chelsea 1-4 (Oravec 55 / Essien 13, Anelka 24, 28, Sturridge 48)

Liga prvaka, grupa G, 1. kolo:

Real Madrid – Ajax 2-0 (Higuain 31, 73) Milan – Auxerre 2-0 (Ibrahimović 66, 69)

Liga prvaka, grupa H, 1. kolo:

Šahtar – Partizan 1-0 (Srna 71) Arsenal – Braga 6-0 (Fabregas 9 – 11 m, 53, Aršavin 30, Chamakh 34, Vela 69, 84)