Nogomet
16

Pobjeda Rome na gostovanju kod Udinesea, Pjanić odigrao svih 90 minuta

Piše: D. B.
(Foto: AFP)
U 17. kolu talijanske Serije A Roma je bila gost Udineseu i pobijedila rezultatom 1:0.

U prvoj prilici na ovoj utakmici našao se bh. reprezentativac i nogometaš Rome Miralem Pjanić, ali je njegov šut završio iznad gola Udinesea. Pet minuta kasnije udarac Kevina Strootmana završava pored desne stative gola domaćih. Igrala se 12. minuta kada je Pjanić iz slobodnog udarca pogodio živi zid.

Bolja igra Rome se isplatila u 17. minuti. Francesco Totti je uputio centaršut, a Davide Astori glavom loptu poslao u mrežu Udinesea za vodstvo Vučice od 1:0. Bilo je dosta polemike o tome da li je lopta prešla gol-liniju, ali je pogodak priznat.

Prvi udarac su domaći uputili u 20 minuta i to s distance, kada je neprecizan bio Gabriel Silva. Isti igrač je šutirao za malo pored gola sedam minuta kasnije nakon asistencije Antonija Di Natalea.

Mogla je Roma do drugog gola u 38. minuti, Totti je primio loptu u šesnaestercu i snažno šutirao, no, golman Udinesea Orestis Karnezis je odbranio i sačuvao svoju mrežu. U 43. minuti je posljednju priliku za Udinese u prvom poluvremenu propustio Guilherme, njegov udarac je završio iznad prečke.

Roma je nakon prvog dijela utakmice vodila rezultatom 1:0.

U drugom poluvremenu nije bilo mnogo prilika. Može se izdvojiti tek solo akcija Juana Iturbea koji potom šutirao, ali je njegov udarac dobrom reakcijom zaustavio golman Udinesea Orestis Karnezis. Rezultat se nije mijenjao, Roma je na kraju upisala minimalnu pobjedu.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić je odigrao cijelu utakmicu za Romu. U 52. minuti je dobio žuti karton.

Roma je na drugoj poziciji sa osvojenih 39 bodova i utakmicom više od vodećeg Juventusa sa istim brojem bodova, koji večeras igra protiv Intera. Udinese je na desetom mjestu sa 22 boda.