Uoči duela sa Spartom
0

Plišek: Želja je ne izgubiti u Pragu pa napuniti Koševo

Sarajevo-x.com
Foto: fotbal.sport.cz
Foto: fotbal.sport.cz
Kad je prije nekoliko sedmica češki stručnjak Jirži Plišek preuzeo FK Sarajevo vjerovatno nije mogao ni zamisliti da će se tako brzo vratiti kući.

U četvrtak u 19 sati Plišek će bordo tim predvoditi na gostovanju kod praške Sparte, u 3. pretkolu Evropske lige. Ranije je radio kao sportski menadžer i skaut u Sparti, pa je svakako bio zanimljiv češkim medijima. U intervjuu za portal fotbal.sport.cz Plišek je istakao da se stvorila euforija nakon što je Sarajevo eliminisalo Orebro u 2. pretkolu.

"Sparta je u Bosni zvučno ime, kao najveći češki klub koji je igrao u Ligi prvaka i redovni je sudionik evropskih takmičenja. Ovo je za nas prestižna utakmica, a već me nazvalo mnogo mojih prijatelja tako da sam im morao osigurati 30 ulaznica", govori Plišek ističući da mu neće biti problem koncentrisati se za meč protiv svog bivšeg kluba.

Sastao se s porodicom u Pragu

Plišek se po dolasku u Prag sastao s porodicom vodeći, naravno, računa o tome da to ne utiče na pripremu tima za utakmicu. Na upit je li osjećao tremu ili nervozu u slobodnim satima prije utakmice Plišek je odgovorio odrično.

"Uopće ne. Bio sam na ručku s Edinom Džekom koji se vratio iz kampa Manchester Cityja u Americi. Razgovarali smo o njegovim pripremama i o tome kako se osjeća, ali i o našem predstojećem duelu sa Spartom. Džeko mi se redovno javi. Javio mi se i po dolasku u City i rekao: 'Šefe, obavio sam prvi trening za Manchester!'. Svi znamo da sam mu ja pomogao da napravi sjajnu karijeru. On je danas u Bosni velika zvijezda i mnogi dječaci žele ići njegovim stopama", rekao je strateg Sarajeva, ističući kako je poštovanje između Džeke i njega obostrano.

Novinari su potom pitali ko je platio ručak. "On je platio ručak, a ja sam ga onda pozvao na kafu. Ja sam jeftinije prošao", odgovorio je Plišek. Upitan je Plišek i da li u FKS ima neki novi Džeko, na što je češki stručnjak kazao da nema neko ko igrom podsjeća na njega, ali da ima dosta zanimljivih igrača.

Sparta ima iskusan i kvalitetan tim

Plišek je istakao i kako mu pričinjava zadovoljstvo to što su iz redova Sparte pokazali poštovanje prema timu Sarajeva, ali i dodao da Sparta ima veliko iskustvo i nekoliko veoma kvalitetnih igrača. No, naveo je i da će Sarajevo tražiti iznenađenje i još jedan podvig na početku sezone.

Dodao je kako igrači ne osjećaju pritisak nakon što su prošli Orebro, već da će Sparti prepustiti ulogu favorita, ali i tražiti povoljan rezultat. "Naša je želja ostati neporažen u Pragu. Tad bismo kući igrali u lijepoj atmosferi, stadion bi definitivno bio rasprodan", rekao je Plišek.

Susret između Sparte i Sarajeva u Pragu počinje u 19 sati uz direktan prenos na BHT.