Novinar Sarajevo-x.com u Orebru
0

"Atmosfera u FK Sarajevo je odlična, vjerujemo Plišeku"

Piše: Dalibor Bošnjak
U posljednja dva dana u švedskom Orebru zajedno sa ekipom FK Sarajevo boravi i novinar portala Sarajevo-x.com Edin Isanović. U nekoliko navrata nas je obavještavao o atmosferi u našem timu, kao i u samom Orebru. U razgovoru za švedske medije pohvalio je trenera bordo ekipe Jiržija Plišeka.

Mnogi smatraju da je češki trener Jirži Plišek vjerovatno i najjača karika bh. predstavnika u 2. pretkolu Evropske lige, gdje FK Sarajevo igra protiv švedskog Orebra. To mišljenje dijeli i Isanović, s obzirom na Plišekov ugled, rezultate i ozbiljan pristup njegovom poslu.

Isanović je za švedski portal NA rekao da je Čeh veoma kvalitetan trener. To je, kako je pojasnio kolegama u Švedskoj, dokazao vodeći češki klub Teplice, a prethodno je imao uspjeha i sa mladom ekipom praške Slavije, kao i dok je vodio mladu reprezentaciju Češke. Prvi veliki ispit za Plišeka je utakmica protiv Orebra.

Švedski mediji su dosta pisali o negativnim turbulencijama koje su se dogodile u i oko FK Sarajevo. Dobro im je poznata situacija vezana za bivšeg trenera Mirzu Varešanovića, kao i dešavanja u upravi kluba sa Koševa. No, Isanović je jasno dao do znanja Šveđanima da iz ovakve situacije neće profitirati.

"Atmosfera u ekipi je odlična. Pripreme su obavljene korektno zahvaljujući Plišeku. Iako je tek stigao u klub, ovaj je trener dosta doprinio boljoj situaciji u klubu", izjavio je Isanović.

On je podsjetio da je Plišek najzaslužniji i za proboj na veliku fudbalsku scenu bh. reprezentativca Edina Džeke, jer ga je upravo on "otkrio" dok je bio trener Željezničara, a potom odveo u Teplice. Isanović je napomenuo da je Džeko iz Teplica otišao u Wolfsburg gdje je "pravio čuda", te da je sad član velikog Manchester Cityja s kojim je već osvojio jedan trofej u Engleskoj, te ostvario plasman u Ligu prvaka.

Napomenimo da susret između Orebra i Sarajeva počinje u 19 sati, a gledaoci pored malih ekrana će moći pratiti direktan prenos na TV1.