"Bila je to greška"
0

Platini se izvinio zbog preskupih karata za finale Lige prvaka

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Bila je to greška, loša odluka", izjavio je predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini u Londonu govoreći o cijenama ulaznica za finale Lige prvaka.

Za finalnu utakmicu 28. maja na Wembleyju ulaznice koje nisu namijenjene navijačkom kontigentu dvaju finalista koštat će 175 eura, gotovo dvostruko skuplje negoli su koštale u Rimu 2009. godine, kada su se mogle kupiti za 90 eura.

"Priznajem da smo pogriješili. Možda ćemo ubuduće morati bolje razvrstavati kategorije, nazvati jedan kontigent porodičnim ulaznicama, te ih prodavati po povoljnijim cijenama.

S druge strane, vrlo je teško pronaći pravednu cijenu ulaznica. Prodali smo 11.000 ulaznica iz kontigenta nefinalista, a da smo za njih imali 200.000 zahtjeva. Sada na crnom tržištu cijene tih ulaznica dostižu deset puta veću vrijednost od onih koje smo mi postavili", rekao je Platini u Londonu, gdje je donio trofej Lige prvaka.

Svaki finalist imat će pravo na 25.000 ulaznica. Najjeftinije iz navijačkog kontigenta prodavat će se po 95 eura. Prošle godine koštale su 90, a 2009. u Rimu 70 eura.

UEFA očekuje da će od finalne utakmice svog najunosnijeg takmičenja naplatiti 16,7 milijuna eura. Prošle sezone finale između Intera i Bayerna na Santiago Bernabeuu donijelo je UEFA-i, a posljedično i finalistima, 11,5 miliona eura.