UEFA eksploatiše fanove
0

Navijači bijesni zbog cijena ulaznica za finale LP-a

Sarajevo-x.com
Krovna evropska fudbalska organizacija UEFA optužena je za sramotno iskorištava navijača nakon što je objavljeno da će ulaznice za ovogodišnju finalnu utakmicu Lige prvaka na Wembleyju biti najskuplje u historiji takmičenja.

Oko 11 hiljada ulaznica za neutralne ljubitelje fudbala košta 150, 225 i 300 funti uz dodatnu taksu od 26 funti. Tako četiri ulaznice u najjeftinijoj kategoriji koštaju 652 funte (774 eura).

Najjeftinije ulaznice za navijače oba kluba koštat će 80 funti, ali UEFA još nije odredila koliko će mjesta biti stavljeno u tu kategoriju.

Cijene za ovogodišnje finale skuplje su za 15 posto u odnosu na utakmicu prošle godine odigranu u Madridu i gotovo su dvostruko skuplje od ulaznica za finale LP 2009. godine.

Udruženje fudbalskih navijača osudilo je cijene karata i visoke administrativne takse uz tvrdnju da bi se UEFA trebala stidjeti zbog takvih cijena.

"Ovakve cijene su neprihvatljive i podižu ih na potpuno drugi nivo. U ovakvoj ekonomskoj situaciji takav potez predstavlja sramno iskorištavanje navijača. Ovo je neprihvatljivo za sve navijače, bez obzira odakle dolaze. Posebno će biti teško navijačima iz inostranstva, koji moraju platiti i put", rekao je Malcome Clar, predsjednik Udruženja fudbalskih navijača za Daily Telegraph.

Direktor takmičenja Giorgio Marchetti stao je u odbranu cijena karata rekavši da su u nivou cijena za finale Svjetskog i Evropskog prvenstva. On je negirao optužbe da se koristi londonsko tržište sa velikim brojem velikih kompanija.

"Ne želimo iscijediti posljednji cent sa tržišta, ali moramo porediti ovaj događaj sa sličnim, poput finala svjetskih i evropskih prvenstava. Ovo je tržišna cijena. Mislite li da bi imali problema sa punjenjem stadiona i da su cijene veće? Mi želimo napraviti balans između zahtjeva navijača i značaja takmičenja. Zašto bi snizili cijene za koje mislimo da su korektne", rekao je Marchetti.

UEFA ove godine očekuje zaradu na finalu od 14 miliona funti, što je za tri miliona eura više od prošlogodišnjeg finala između Intera i Bayerna odigranog u Madridu.