Qatargate
0

Platini: Samostalno sam dao glas Kataru, a France Football ću možda tužiti

Totalsport
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iako je ugledni francuski magazin France Football na 20 stranica objavio dosje naziva Qatargate u kojem otkriva da je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tražio od predsjednika UEFA-e Michela Platinija da glasa za Katar kao domaćina SP 2022. godine, ovaj je to oštro negirao.

France Football pisao je da je Sarkozy prije glasanja pozvao Platinija na večeru s katarskim princem Tamimom bin Hamadom bin Khalifom Al-Thanijem i uvjeravao ga da svoj glas treba dati upravo Kataru. Platini je priznao da je bio na večeri, ali tvrdi da ga Sarkozy nije tražio da glasa za Katar, već se razgovaralo o ulaganjima u francuski nogomet. No, Katar je 2. decembra 2010. dobio domaćinstvo SP-a, a Platini je uskoro priznao da mu je dao svoj glas upravo Kataru premda se očekivalo da će podržati SAD.

"Da, glasao sam za Katar kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine, ali na svoju inicijativu. Bivši predsjednik Sarkozy nikada nije i nikada ne bi tražio od mene da dam svoj glas nekoj od država, jer on dobro zna da sam ja svoj čovjek, koji se ne da potkupiti. Svoju sam odluku donio u potpunosti samostalno i vođen ničim drugim nego logikom. Dao sam glas da se najveće nogometno takmičenje održi u zemlji koja nikada prije nije imala priliku za takvo što. Ono što je France Football pokušao dokazati su u potpunosti besmislice. Ostavljam sebi za pravo da podignem tužbu protiv bilo koga ko se usudi preispitivati moj integritet prilikom glasanja", zaključio je Platini nedugo nakon objave dosjea francuskog magazina.

Podsjetimo i da je bivši dopredsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Jack Warner istaknuo mogućnost da su četverica članova Izvršnog odbora primila ukupno 20 miliona dolara kako bi glasali za Katar. Imenova je tada Issu Hayatoua (Kamerun), Nicolasa Leoza (Paragvaj), Julija Grondonu (Argentina) i Rafaela Salguera (Gvatemala).