Zbog ekstremnih vrućina
4

Platini: Katar mora održati SP nazimu

Totalsport
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini smatra kako Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje će ugostiti Katar mora biti održano nazimu, radi zaštite samih nogometaša, ali i navijača.

I sam Platini bio je jedan od onih koji je pri glasanju 2010. godine svoj glas dao Kataru, gdje temperature ljeti preko dana premašuju 40 stepeni celzija. Međutim, preko zime je klima ipak puno blaža i u prosjeku iznosi puno ugodnijih 17 stepeni.

"Bio sam za Katar pod dva uvjeta. Zbog vrućine SP mora biti održan zimi. Igranje nogometa na temperaturama preko 40 stepeni je nemoguće, a bilo bi to nepodnošljivo i za navijače. Također, i susjedni emirati moraju biti uključeni, tako da je u organizaciju Mundijala uključena cijela regija", rekao je za Bild Platini, aludirajući na susjedne države, Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, kao i Bahrein, Oman i Kuvajt.

Odabir Katara kao domaćina SP-a uzrokovao je velike polemike u nogometnom svijetu. Kritičari na ideju o organizaciji SP-a nazimu poručuju da je nemoguće "zamrznuti" domaća ligaška takmičenja u decembru i januaru.