Nogomet
1

Platini protiv gol tehnologije

FENA
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Michel Platini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Evropske nogometene federacije (UEFA) Michel Platini ponovio je da se protivi uvođenju gol tehnologije na zvaničnim utakmicama.

"Da bi instalirali gol tehnologiju na našim takmičenjima potrebno je izdvojiti 50 miliona eura za pet godina. Radije bih taj novac iskoristio za razvoj nogometa nego za tehnologiju zbog dva ili tri gola godišnje", rekao je Platini na sastanku u Kuala Lumpuru.

Zagovornik uvođenja video tehnologije, koja se prvi put primenjuje na svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, je Svjetska nogometna federacija (FIFA) na čelu sa predsjednikom Seppom Blatterom.

Nesuglasice oko nepriznatih golova Platini i Blatter moći će da riješe na sastanku izvršnog odbora FIFA u petak.

"Mi se zalažemo za uvođenje dodatnog sudije, koji bi stajao blizu gola i mogao da vidi da li je lopta prešla liniju", dodao je Platini.

Tehnologija za koju se zalaže FIFA je "Oko sokolovo", koja se već uveliko upotrebljava u tenisu i kriketu i "Goal Ref" sa specijalnim magnetnim senzorima.

FIFA će nakon takmičenja u Japanu odlučiti koji će od ova dva video sistema izabrati za Kup konfederacija u Brazilu 2013, a potom i za Mondijal 2014.