Nije sve u novcu
26

Platini: Montpellier je pobijedio PSG i katarske bogataše

Totalsport
Michel Platini
Michel Platini
Historijski premijerni naslov francuskih nogometnih prvaka kojeg je Montpellier osvojio ispred bogatog Paris Saint Germaina razveselio je i predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Platini smatra da je uspjeh Montpelliera dokaza da u nogometu ipak nije sve u novcu.

"To je jedna prelijepa nogometna priča. U Francuskoj ne pobjeđuju uvijek najbogatiji, a Montpellier je ove sezone uspio pobijediti Paris Saint Germain i njihove katarske bogataše", izjavio je čelnik krovne organizacije europskog nogometa prilikom redovnog kongresa FIFA-e u Budimpešti.

Montpellierov budžet od 30 miliona eura vrlo je skroman u odnosu na bogate ekipe poput Lyona, Marseillea i PSG-a. Usporedbe radi recimo da je PSG ove sezone samo na dovođenje novih igrača potrošio više od 80 miliona eura, a samo su Argentinca Javiera Pastorea iz Palerma doveli za 42 miliona.

No, novac i velika ulaganja njihovih vlasnika donijela su ove sezone velike trofeje engleskim Manchester Cityju i Chelseaju. City je nakon 44 godine, zahvaljujući ulaganju šeika Mansoura od 400 miliona funti, osvojio Premiership, dok je ruski gazda Chelseaja Roman Abramovič tim sa Stamford Bridgea odveo do evropskog naslova. Uz sve investicije najbogatiji klubovi imaju i ogromne dugove.

Upravo zbog takvih slučajeva UEFA počevši od 2014. godine uvodi pravilo finansijskog fair-playa kako bi svaki klub trošio onoliko koliko ima bez mogućnosti stvaranja novih milionskih dugova.

"Mogu oni govoriti šta žele, ali mi ćemo uvesti red u klupske finansije", jasno je poručio Platini, koji je podsjetio kako je njegov prijatelj Louis Nicollin, predsjednik Montpelliera, spasio taj klub od potpune propasti i potom ga usmjerio prema vrhu.

"Poznajem Nicollina 40 godina. Svojim je novcem izvukao klub 1974. godine iz finansijskog kolapsa i dugo godina gradio uspjeh. Prošli su sve stepenice od 4. lige do naslova prvaka i zato se radi o posebnom uspjehu tog kluba", rekao je predsjednik UEFA-e.