Nogomet
0

VIDEO / Paragvaj dobio lutriju s bijele tačke

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U ogledu osmine finala između Japana i Paragvaja su se prvi put na ovogodišnjem Mundijalu izvodili i o pobjedniku odlučivali jedanaesterci. Sretniji i spretniji su bili Paragvajci.

U 120 minuta igre nije bilo pogodaka u Pretoriji, pa su gledatelji u Južnoafričkoj Republici prvi put vidjeli na prvenstvu izvođenje jedanaesteraca, a dramatično ih proživljavali igrači na terenu.

Niti jedan od golmana, niti Japanac Kawashima, niti Paragvajac Villar, nisu obranili niti jedan udarac, no nisu svi igrači bili precizni. Tragičar i jedini koji nije uspio zatresti mrežu bio je Komano iz Japana. Pogodak odluke je, pak, za Paragvaj postigao Oscar Cardozo, napadač lisabonske Benfice, nakon čega je moglo početi veliko slavlje Paragvaja.

Četvrta je to južnoamerička ekipa među osam posljednjih na Svjetskom prvenstvu. Paragvaj se pridružio Argentini, Brazilu i Urugvaju.

U prvih 45 minuta svaka je reprezentacija imala po dvije izgledne prilike. Kod Japana je Matsui pogodio iz daljine gredu u 22. minuti, dok je Honda s 20-ak metara opasno zaprijetio Villaru. Na drugoj strani je prvu šansu imao Barrios u 20. minuti, kada je ispremiješao odbranu Japana, ali je ostao bez konkretizacije u završnici. Devet minuta kasnije je iz gužve Santa Cruz pokušao i ostao malo neprecizan.

U drugom poluvremenu je splasnuo ritam utakmice, s tim da su i Paragvaj i Japan bile sve manje podložni riziku kako se približavala 90. minuta. U produžecima je prvo krenuo Paragvaj s laganim pritiskom, potom je uzvratio Japan, ali sve je na kraju odlučeno udarcima s bijele tačke.

Recimo da je paragvajska odbrana u dosada odigranih 390 minuta na prvenstvu primila samo jedan pogodak (protiv Italije), a u četvrtfinalu čekaju boljeg iz evropskog derbija Španije i Portugala.

Svjetsko nogometno prvenstvo, osmina finala:

Paragvaj - Japan 0-0, 0-0, nakon jedanaesteraca 5-3 Španija - Portugal (20.30 sati)