Osmina finala
0

Susjedski obračun za četvrtfinale, Japan i Paragvaj za istoriju

Totalsport/Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Večeras će, nakon susreta između Španije i Portugala i Paragvaja i Japana, biti poznata i posljednja imena reprezentacija koje će nastupit u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Prvi susret na rasporedu je onaj između Paragvaja i Japan, koji će se odigrati u 16 sati na Loftus Versfeld stadionu u Pretoriji.

Prolazak bilo koje od ove dvije reprezentacije u četvrtfinale bit će njihov istorijski uspjeh i prvi ulazak među osam najboljih svjetskih timova.

Paragvaj, koji je u tri od sedam posljednjih nastupa na SP-u igrao knockout fazu, pokušat će svoj najveći rezultat postići pobjedom nad Japanom, koji prvi put igraju utakmicu osmine finala van svoje zemlje.

Green Point stadion u Cape Townu u utorak će biti poprište jake nogometne utakmice osmine finala Svjetskog prvenstva. Ogledat će se geografski susjedi, Španija i Portugal.

Obje su reprezentacije u samom vrhu kandidata za konačnu nagradu. Španija, aktuelni evropski prvak, zauzima drugo, a Portugal treće mjesto FIFA-inog poretka najboljih reprezentacija svijeta, a oba su sastava krcata pojedincima koji garantuju dobar nogomet.

Snazi uprkos opasan start doživjela je "furija" na samom otvaranju Mundijala, no "kiks" protiv Švicarske ispravljen je pobjedama protiv Hondurasa i Čilea i mjesto među posljednjih šesnaest na turniru Španci su ipak pronašli.

Portugal je do sada bez ožiljaka u Južnoafričkoj Republici. Dva remija bez golova (Brazil i Obala Slonovače) okružila su impresivnih 7-0 protiv Sjeverne Koreje i Cristiano Ronaldo i društvo stigli su do ogleda protiv "furije".

"Naše najbolje izdanje još niste vidjeli, uvjeravam vas u to. Moji su igrači motivirani, samouvjereni i iz utakmice u utakmicu sigurniji u prelascima prepreka. U dvobojima osmine finala svi imaju podjednake šanse, pa tako i mi i Španija. Želim četvrtfinale. Najbolji možemo biti samo pobjeđujemo li najbolje", najavio je ogled trener portugalske nogometne reprezentacija Carlos Queiroz.

"Vidjeli smo kako Portugalci mogu kontrolirati igru u utakmici protiv Brazila. Velika su prijetnja iz kontranapada i uopće mi ne pada lako to što igramo protiv njih, a ne protiv Dungine ekipe. Njihova se igra, kako to mnogi vole prikazati, ne vrti samo oko Cristiana Ronalda i nikako ne smijemo smesti s uma da su jedina ekipa koja na ovom SP-u još nije primila gol. Očekujem tešku utakmicu", svjestan je portugalske snage selektor "furije" Vicente Del Bosque.

SP, osmina finala, utorak:

Paragvaj - Japan u 16 sati Španija - Portugal u 20.30 sati