SP: Grupa F
0

VIDEO / Paragvaj zasluženo slavio protiv Slovačke

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Paragvaj je nakon remija sa svjetskim prvacima Italijom, uspio zabilježiti još jedan dobar rezultat. Južnoamerikanci su savladali ekipu Slovačke rezultatom 2-0 u okviru drugog kola grupe F.

Paragvaj tako nakon dvije utakmice ima četiri boda i blizu je prolaska u osminu finala, dok je Slovačka zbijena na posljednjem mjestu, samo s jednim bodom i posljednjom utakmicom u skupini protiv aktuelnih svjetskih prvaka Talijana. Situacija im definitivno nije obečavajuća.

Južnoamerička ekipa je bila bolja tokom ovog ogleda i sasvim je zasluženo pobijedila s 2-0. Moglo je biti i više, no nekoliko je puta tokom prvog dijela odlično reagirao slovački golman Mucha i time spriječio veće posrtanje svoje ekipe.

Koliko je Slovačka bila nemoćna najbolje pokazuje podatak da su prvi udarac u okvir paragvajskog gola uputili u 92. minuti. Prije toga su imali tek tri udarca izvan okvir gola.

Paragvaj je oduvijek bio dobar u destrukciji igre, uostalom, u prvom je kolu prilično otupio talijansku igru. Protiv Slovaka su imali još lakši posao, pogotovo zbog neaktivne i spore igre s druge strane. Slovačka, uistinu, apsolutno ništa nije stvorila i kreirala u 90 minuta igre na Free State stadionu.

Zanimljivo da niko od uglednih paragvajskih napadača (Barrios, Valdez, Santa Cruz, Cardozo) nije zabio pogodak, a opet su komotno došli do prve pobjede na Mundijalu. Iz drugog plana su strijelci bili Vera i Riveros.

Prvi je u 27. minuti udarcem vanjskim felšom prebacio Muchu, nakon odlične asistencije Barriosa, dok je sudbinu Slovaka zapečatio Riveros (86. minuta) odličnim šutem s petnaestak metara (lijevom nogom).

Svjetsko nogometno prvenstvo, grupa F, 2. kolo:

Paragvaj - Slovačka 2-0 (Vera 27, Riveros 86) Italija - Novi Zeland (16 sati)

Tabela: 1. Paragvaj 4, 2. Italija 1 (-1), 3. Novi Zeland 1 (-1), 4. Slovačka 1.