Sretan zbog povratka u A tim
0

Papac želi plasman s reprezentacijom na Euro

Totalsport
Saša Papac
Saša Papac
Saša Papac, nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine i član ekipe Rangersa razgovarao je za škotski Daily Record o svom angažmanu u reprezentativnom dresu.

Debitantski nastup Papac je za našu reprezentaciju upisao davne 2002. godine a od tada do svoje pauze u nacionalnom dresu nastupio je 35 puta. Nakon skoro četiri godine izbivanja, Papac je objavio svoj povratak.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine nikada nije izborila plasman na neko veliko takmičenje, a sada je sve bliža takvom raspletu situacije, jer već u petak dočekuje Luksemburg, te bi eventualna pobjeda mogla izazvati veliku euforiju u gradovima širom države.

Papac se slaže da je ekipa pod pritiskom pobjede protiv Luksemburga, nakon koje bi susret protiv Francuske u Parizu bio borba za sami vrh grupe D.

"To bi nam bio prvi plasman na neko veliko takmičenje. Ranije smo, u nekoliko navrata, bili vrlo blizu plasmana. Uglavnom se tu radilo o posljednjim kvalifikacionim utakmicama. Posljednje svjetsko prvenstvo nam je promaklo nakon poraza od Portugala u baražu. Prethodno je opet bilo uzrokovano posljednjim mečom, kao i Euro 2004. kada smo u posljednjem meču remizirali sa Danskom, a pobjeda nas je vodila na Euro", kaže Papac te dodaje da reprezentaciji uvijek nedostaje posljednji korak.

"Možda je sada pravi trenutak da to ispravimo. Situacija u grupi je za nas prilično dobra. Jedan bod manje od Francuza, dva meča, te posljednji upravo protiv njih u Parizu. Ako sve bude kako očekujemo u petak protiv Luksemburga, onda nam preostaje samo meč u Parizu. To će biti vrlo teška utakmica, ali takva pozicija nam odgovara. Nadam se da u Parizu ipak nećemo imati veliki pritisak. Navijači, igrači i kompletna država žele plasman na neko veliko takmičenje, ali to nije lagan posao. Mislim da je veći pritisak na Francuzima, jer njihovo propuštanje Eura je katastrofa za državu", priča naš nogometaš.

No, smatra da nema potrebe za prevelikim pritiskom.

"Sjećam se pobjede Škotske u Parizu, gola Jamesa McFaddena. Nadam se da i mi možemo postići tako bitan pogodak, ali činjenica je da je Francuska velika ekipa, te da je ovaj meč za nas svakako vrlo težak", kaže on.

Bilo kako bilo, Papac je jednostavno sretan zbog povratka u A tim.

"Sjajan je osjećaj vratiti se. U Nogometnom savezu sada radi puno novih ljudi, puno velikih sportista, to je ono što nam je trebalo. Nedostajala mi je igra za reprezentaciju, svako želi da igra u nacionalnom dresu", zaključuje Papac.