SP u fudbalu
0

Panika u Južnoj Africi zbog slabe rezervacije smještaja

Sarajevo-x.com
Ako je suditi po izjavama vlasnika hotela u Južnoafričkoj Republici fudbalski fanovi nisu pretjerano zainteresovani za put u ovu zemlju i gledanje utakmica Svjetskog prvenstva koje počinje 11. juna.

Hiljade vlasnika hotela saopštilo je da je rezervacija smještaja slaba pa očajnički spuštaju cijene u cilju popunjavanja praznih soba prije početka fudbalskog spektakla.

Čini se da neće zaraditi onoliko keša koliko su planirali u trenutku kada je odlučeno da će Južnoafrička Republika biti domaćin ovog prvenstva.

Vlasnici su potrošili hiljade eura na renoviranje objekata, dok se sada bore da nadoknade te trošokove.

Britanska putnička agencija Thomas Cook već je srezala cijenu putovanja za više od 1.000 eura, nakon što je samo polovina od 500.000 fanova rezervisala letove za Južnu Afriku.

Muriel Vos (57) potrošila je preko 450.000 eura na uređenje 62 sobe u gradu Rustenbrugu. Njen hotel nalazi se samo 15 minuta od gradskog stadiona, ali još uvijek čeka na rezervacije prvih gostiju.

Za organizaciju prodaje karata, oficijelni smještaj navijača, zvaničnika i posluge te davanje drugih informacija FIFA je odabrala domaćinstvo Boschal, čiji je menadžer 26-godišnji Leon Pieterse. Ipak, 4. aprila je iznenada bukirano samo polovina smještajnih kapaciteta, čime je Pieterse morao, kao i drugi, da se u vrlo kratkom roku od samo dva mjeseca snalazi kako umije ne bi li popunio ostatak soba.

Analitičari vjeruju da su mnogi turisti odustali od praćenja svojih reprezentacija u Južnoj Africi zbog ekonomske krize i straha od kriminala koji je tamo u velikoj mjeri zastupljen.