Mjesec do početka takmičenja
0

Polovina ulaznica za SP još nije prodana

Sarajevo-x.com
Stadion u Sowetu
Stadion u Sowetu
Organizatori Svjetskog fudbalskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici saopštili su TV kući Sky News da još uvijek nije prodano više od 280.000 ulaznica, iako je do početka prvenstva preostalo samo mjesec dana.

Organizatori se nadaju da će navijači u posljednjim trenucima kupiti ulaznice za mečeve prvenstva, kako bi se izbjegli poluprazni stadioni.

Rich Mkhondo, portparol lokalnog organizacijskog odbora Svjetskog prvenstva, ipak kaže da ne postoji razlog za paniku.

"Ogromna je potražnja za ulaznicama, a samo u posljednje tri sedmice prodano je oko 270.000 karata", rekao je Mkhondo.

Ulaznice su rasprodane za samo pet od ukupno 64 utakmice Svjetskog prvenstva - za utakmicu otvaranja prvenstva između Južnoafričke Republike i Meksika, dvoboj Brazila i Portugala, dvije utakmice polufinala, kao i finalnu utakmicu.

FIFA je prošlog mjeseca napravila uspješan potez kada se odlučila na prodaju karata putem Interneta i kod uličnih prodavača, što je dovelo do prodaje skoro 200.000 ulaznica od 15. aprila.

Organizatori su odlučili da cijena pojedinih ulaznica iznosi 14 eura zbog bojazni da će siromašni Južnoafrikanci propustiti najveći sportski događaj u njihovoj historiji.

FIFA je ranije predviđala da će oko 400.000 ljudi posjetiti Svjetsko prvenstvo, ali sada očekuju dolazak oko 300.000 navijača. Za to krive recesiju, a ne strah od kriminala.