Nogomet
29

Ovo bi mogla biti idealna grupa za BiH na Svjetskom prvenstvu

Piše: Edin Isanović
Jakosne grupe za žrijeb za SP
Jakosne grupe za žrijeb za SP
Nogometna reprezentacija BiH danas će saznati s kojim nacionalnim timovima i u kojoj grupi će igrati na Mundijalu. Izvlačenje će se obaviti u 17 sati po našem vremenu u Brazilu.

Zmajevi se trenutno nalaze u četvrtoj jakosnoj grupi sa Hrvatskom, Engleskom, Francuskom, Grčkom, Italijom, Holandijom, Portugalom i Rusijom. Ipak, jedna od nabrojanih reprezentacija bit će prije izvlačenja prebačena u drugu jakosnu grupu. Nadamo se da to neće biti BiH.

Već su počele kalkulacije o tome koja bi grupa bila idealna za Zmajeve. Gledajući FIFA ranking idelani suparnici bili bi Švicarska, Kamerun i Australija.

Sjetimo se samo izvlačenja grupa za kvalifikacije za plasman na SP. Tada su izabranici Safeta Sušića imali sreće i našli se u povoljnoj grupi. To su na kraju kapitalizirali i izborili plasman na Mundijal. Uz veliki respekt prema svim reprezentacijama iz prve grupe, svi ljubitelji nogometa u BiH priželjkuju za protivnika Švicarsku. Trenutno su osmi na FIFA-inoj ranking listi. Bez dvojbe, bilo bi puno lakše igrati sa njima nego sa Brazilom, Španijom, Argentinom, Njemačkom, Kolumbijom, Urugvajem ili Belgijom.

Što se tiče druge jakosne grupe, vjerovatno bi tu najbolji suparnik bio Kamerun, koji se nalazi na 51. mjestu FIFA-ine ranking liste. Najlošiji scenarij bio bi kada bismo za protivnika dobili Čile ili Obalu Slonovače.

Suparnici sa kojima bi Zmajevi mogli igrati su Alžir (26. na ranking listi), Ekvador (23. na ranking listi) Gana (24. na ranking listi) i Nigerija (36. na ranking listi).

Ponavljamo, prije početka izvlačenja ovim selekcijama pridružit će se jedna reprezentacija iz druge jakosne grupe.

Ako gledamo treću grupu, selekcija Australije ima najlošiju poziciju na FIFA-inoj listi. Nalaze se na skromnom 59. mjestu. Južna Koreja je na 54. mjestu, Japan na 48., a Iran drži 45. poziciju. Reprezentacija Hondurasa je na 31. mjestu, dok je Kostarika plasirana deset pozicija ispred. Najnezgodniji rivali iz ove grupe bile bi Sjedinjene Američke Države, koje su na 14. mjestu, i Meksiko koji je na 20. poziciji FIFA-ine liste, samo jedno mjesto ispred Zmajeva.

Prema pomenutim kriterijima nejnezgodniji rivali za BiH bili bi Španija, Čile i SAD. Vidjet ćemo hoće li Zmajevi biti miljenici sreće.