Ekipa od 254 miliona
33

Ovako bi danas izgledao moćni Dinamo da nisu prodavali najbolje igrače

K. H.
Foto: EPA/Index.hr
Foto: EPA/Index.hr
Vrijednost najbolje ekipe zagrebačkog Dinama pod uslovom da aktuelni prvak Hrvatske nije prodavao najbolje igrače bila bi blizu 250 miliona eura, a kvalitet igrača bi ovom hrvatskom klubu garatovao puno ozbiljniju i konkurentiniju ulogu u evropskim takmičenjima.

Kolege s portala Index.hr napravile su odličnu grafiku i prikaz kako bi to izgledala najbolja postava Dinama od igrača koji se aktivno bave nogometom, a koji su jednog dana igrali u dresu Modrih i pod uslovom da u određenim trenucima historije nisu prodavali najbolje igrače.

Ovim pitanjem pozabavio se Transfermarkt koji je izabrao najbolju ekipu zagrebačkog tima, a njegova ukupna vrijednost je 254,5 miliona eura.

Na golu najbolje ekipe Dinama u posljednjih 10-15 godina bio bi trenutni golman Dominik Livaković, dok bi u odbrani igrali Šime Vrsaljko, Tin Jedvaj, Dejan Lovren i Filip Benković. Vrijednost igrača iz odbrane je blizu 60 miliona eura, dok golman Modrih trenutno vrijedi osam miliona eura.

Grafički prikaz najbolje ekipe Dinama sastavljene od aktivnih igrača koji su igrali u ovom klubu (Grafika: Index.hr)
Grafički prikaz najbolje ekipe Dinama sastavljene od aktivnih igrača koji su igrali u ovom klubu (Grafika: Index.hr)

U veznoj liniji bi bili Mateo Kovačić, Luka Modrić i Marcelo Brozović čija se vrijednost procjenjuje na 105 miliona eura, dok bi u napadu igrali Josip Brekalo, Andrej Kramarić i trenutno najbolji igrač Dinama - Dani Olmo.

Dakle, iz trenutne ekipe Dinama koja se bori za plasman u osminu finala Lige prvaka, mjesto u najboljoj ekipi posljednjih 15-ak godina pronašla bi dva igrača - golman i napadač, dok ostali dio idealnog tima Modrih čine igrači koji su nakon igranja za najuspješniji hrvatski klub dodatno napredovali u svojoj karijeri.