Nogomet
0

Osmina finala Lige prvaka: Golijada u St. Petersburgu, Dortmund pobijedio Zenit

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
Večeras je u terminu od 18 sati odigrana utakmica osmine finala Lige prvaka u kojoj je Zenit ugostio Borussiju iz Dortmunda. Pobijedili su gosti rezultatom 4:2.

Sjajno je Dortmund otvorio utakmicu protiv Zenita. Prvi ozbiljan napad gostiju je završio pogotkom Mkhitaryan nakon asistencije Reusa u 4. minuti.

Minut kasnije je Reus postigao pogodak za 2:0, a asistirao mu je Sahin.

Poslije šoka zbog dva primljena gola, ekipa Zenita je pokušavala uzvratiti, ali su gosti bez problema otklanjali opasnost.

Nova prilika za gol Dortmunda ukazala se u 30. minuti, no, ovog puta sjajni Reus nije pogodio. Lopta je otišla pored lijeve stative. Isti je igrač dobro šutirao osam minuta kasnije, ali je golman Zenita Lodigin odbranio njegov udarac.

Prvo poluvrijeme je završeno zasluženim vodstvom Dortmunda protiv Zenita rezultatom 2:0. Domaći su u prvih 45 minuta bili potpuno nemoćni.

Na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 48. minuti, šutirao je Lewandowski, čiji je udarac dobrom reakcijom odbranio Lodigin. Tri minute kasnije je na drugoj strani odbrana Dortmunda blokirala Hulkov udarac. U nastavku su igrači Zenita izvršili pritisak na protivnike, što je rezultiralo golom. U 58. minuti je pogodio Shatov i smanjio vodstvo Dortmunda na 2:1.

Nakon toga su domaći krenuli još ofanzivnije, što su gosti ubrzo kaznili. Reus je u 62. minuti upisao drugu asistenciju na ovoj utakmici, a Lewandowski je pogodio za 3:1. Uprkos tome, domaći su nastavili igrati otvoreno.

Devet minuta kasnije je ruska ekipa ponovo smanjila rezultat, kada je iz penala u 70. minuti pogodio Hulk.

Samo dvije minute nakon gola Zenita, Dortmund je ponovo vratio prednost na dva gola. Svoju treću asistenciju je upisao Reus, a Lewandowski drugi pogodak na ovoj utakmici za vodstvo Dortmunda rezultatom 4:2.

Hulk je snažno šutirao u 80. minuti sa tridesetak metara, ali je Weidenfeller sjajno odbranio. Dobru akciju i ubacivanje Anjukova spriječila je gostujuća odbrana u 83. minuti utakmice. U 90. minuti je šutirao Witsel, ali se rezultat nije promijenio. Ostalo je 4:2 za Dortmund.

Ovom je pobjedom Dortmund napravio veliki korak ka četvrtfinalu Lige prvaka uoči revanša na svom terenu.

Osmina finala Lige prvaka, prva utakmica:

Zenit - Dortmund 2:4 (Mkhitaryan 4', Reus 5', Shatov 58', Lewandowski 62', Hulk 69', Lewandowski 71')