Nogomet
79

Olimpic eliminisao Zrinjski nakon penala i plasirao se u finale Kupa BiH

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Mostarski Zrinjski je u drugoj utakmici polufinala Kupa BiH ugostio sarajevski Olimpic. U prvom susretu odigranom na Otoci prije sedam dana bilo je 0:0, a istim rezultatom je završen i revanš. Putnik u finale Kupa BiH odlučen je nakon izvođenja penala, a to je Olimpic.

Prije početka utakmice u Mostaru između Zrinjskog i Olimpica održana je minuta šutnje zbog Dana žalosti povodom nemilog događaja u Zvorniku.

Nakon početnog ispitivanja snaga, zabilježena su dva pokušaja, po jedan na obje strane. Neprecizni su bili nogometaš Zrinjskog Petrak i član Olimpica Brković.

Zrinjski je pokušavao uspostaviti terensku inicijativu, a prva ozbiljna prilika za Plemiće ukazala se u 19. minuti, no, Nikolić nije bio dovoljno brz da završi akciju svog tima. Potom je pogriješila odbrana Zrinjskog, ali tu grešku Vukovi nisu uspjeli iskoristiti.

Desetak minuta kasnije je Olimpic zaprijetio preko Nukića, čiji je šut izblokiran. U finišu se u novoj šansi našao Nukić, ali promjene rezultata nije bilo. Na odmor se otišlo pri rezultatu 0:0.

Početkom drugog poluvremena je zaprijetio Olimpic, no, Brkovićev pokušaj je odbranio golman Plemića Dujković. Na drugoj strani je potom s distance šutirao Nikolić, koji je bio neprecizan.

Nova šansa za Vukove se ukazala u 61. minuti susreta, Brković je pokušao glavom, a Dujković se ponovo istakao odbranom i sačuvao svoju mrežu. Olimpic je mogao do gola i desetak minuta kasnije nakon loše reakcije Dujkovića, no, greška golmana Zrinjskog nije kažnjena.

Igrala se 78. minuta kada je Olimpicov nogometaš Figueiredo uspio zaobići Dujkovića, ali je šutirao pored gola Zrinjskog.

Kako se utakmica bližila kraju, tako su ekipe manje rizikovale, pa prilika do kraja susreta nije bilo. Utakmica je završena rezultatom 0:0, a s obzirom na to da je isti rezultat bio i u prvoj utakmici, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a uspješniji je bio Olimpic, koji se plasirao u finale Kupa BiH.

Penali:

Stojkić (Zrinjski) - odbrana Hamzića, Bogičević (Olimpic) - gol, Đurić (Zrinjski) - gol, Figueiredo (Olimpic) - gol, Šćepanović (Zrinjski) - gol, Merajić (Olimpic) - gol, Radulović (Zrinjski) - gol, Handžić (Olimpic) - gol, Crnov (Zrinjski) - gol, Muharemović (Olimpic) - promašaj, Pehar (Zrinjski) - promašaj, Jusufović (Olimpic) - gol.

Protivnik Olimpicu će biti bolji iz duela Široki Brijeg - Borac.