Nogomet
12

Okršaj Galacticosa u Lensu: Ronaldo ili Modrić?

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatska ili Portugal? Ronaldo ili Modrić? Saznat ćemo nekad oko 23 sata, ako ne bude produžetaka i penala. Miljenici trenera Real Madrida Zinedina Zidana vode svoje reprezentacije među osam najboljih u Evropi.

Luka Modrić (30) je svojim remek-djelom protiv Turske u 1. kolu grupe D Evropskog prvenstva u Francuskoj donio pobjedu Hrvatskoj i odigrao ponajbolju predstavu u dresu Vatrenih. Kasnije je i protiv Češke vezao konce dok nije napustio teren u 62. minuti. Hrvatska je u tom trenutku vodila sa 2:0, a na kraju je bilo 2:2. Istina, Vatreni su protiv Španije pokazali da oni, prije svega, imaju snažan tim i da ne zavise isključivo od individualaca. Interesantno, Modrić je i u tom meču, koji je propustio zbog povrede, ostavio svoj doprinos kada je gestikulirao Srni u koju će stranu Ramos šutirati penal. Ostatak znamo, Srna je rekao Subašiću, ovaj poslušao i odbranio penal.

Modrić je u protekloj sezoni odigrao 44 utakmice za Real Madrid i na kraju se okitio titulom prvaka Evrope. Sjajni veznjak Hrvatske izabran u najbolji tim FIFA-e za 2015. godinu i na vrhuncu je svoje karijere.

Cristiano Ronaldo (31) se dugo mučio u grupnoj fazi koju je Portugal okončao sa tri remija i tako uspio proći grupu. Fenomenalni Portugalac zna da je ovo, na neki način, njegova posljednja šansa da sa svojom reprezentacijom osvoji titulu na evropskim prvenstvima, jer naredno prvenstvo dočekat će sa 35 godina na leđima. Iako je neizmjerno samouvjeren, ni Ronaldo vjerovatno nije mnogo razmišljao o tituli na ovom Euru, ali nakon grupne faze Portugalu se otvroio lakši put iako je završio na trećem mjestu u grupi. Jasno, Hrvatska je izuzetno težak protivnik, ali ukoliko Portugal uspije salvadati Hrvatsku, čekat će ga Švicarska ili Poljska, a to je "jackpot".

Međutim, činjenice da su na "lakšoj" strani u nokaut fazi, svjesni su i Vatreni, tako da će obje ekipe biti izuzetno motivirane, jer rijetko se otvaraju ovakve šanse za plasmanom minuimalno u polufinale.

Ronaldo je također izabran u najbolji tim prema izboru FIFA-e za 2015. godinu, ali na to smo navikli. To mu je bio deveti put. U protekloj sezoni odigrao 48 utakmica za Real i postigao 51 gol. To mu je bila šesta uzastopna sezona u kojoj je postigao minimalno 50 golova. Podatak koji sve govori.

Utakmica se igra na Stade Bollaert-Delelis u Lensu sa početkom od 21 sat.