Legenda Bordo tima
480

Odlazi Husref Musemić, vojnik kluba u kojem je pisao historiju i donio najviše trofeja

F. Z.
Husref Musemić
Husref Musemić
U predvečerje ljeta 2017. godine kada je Bordo tim nakon pet odigranih kola imao svega četiri osvojena boda, poziv da se vrati kući, na stadion na kojem je stekao slavu i bio najbolji strijelac druge šampionske generacije, dobio je Husref Musemić.
Bila je to vijest koja se "brzinom svjetlosti" proširila na bh. nogometnom nebu, baš kao i ova večerašnja o njegovoj smjeni. Nije to bio prvi put da je Musemić pozvan kao "vatrogasac", da ugasi požare koji nastanu kada Sarajevo igra loše. Za navijače jednog od najvećih bosanskohercegovačkih klubova svaka sezona završena bez trofeja predstavlja neuspjeh.

Kada ekipa nakon pet odigranih kola ima četiri boda na svom kontu, onda je to fijasko u najavi i navijači traže reakciju. U takvim situacijama nema puno razmišljanja i ma ko sjedio u Titovoj 38b poziv šalje Musemiću, a on nikada nije odbio klub koji mu leži u srcu.

Smjene koje se ponavljaju

Nije da nije imao razloga, posebno nakon što je u dva navrata prije toga smijenjen kao trener prvoplasirane ekipe na tabeli, a potom i kako trener drugoplasirane ekipe na tabeli (nakon 19 odigranih kola 2013. godine imao je dva boda manje od lidera prvenstva). Zanimljivo je da je ovo treći put da različite uprave ekipe s Koševa smjenjuju Musemića kada je on prvoplasirani ili drugoplasirani na tabeli, s još uvijek itekako realnim šansama za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Nakon prve smjene zamijenio ga je Agim Nikolić, a Bordo tim te sezone nije uspio izboriti Evropu, a nakon druge naslijedio ga je Robert Jarni i na klupi Bordo tima izdržao četiri mjeseca, od čega su tri prošla u zimskoj pauzi između dvije polusezone. Sezonu je tada spasio Dženan Uščuplić s osvojenim Kupom Bosne i Hercegovine. Između ta dva mandata Musemić je još jednom sjedio na klupi Sarajeva i osvojio je Kup Bosne i Hercegovine (2005) i titulu prvaka Bosne i Hercegovine (2007).

Ipak, posljednji mandat donio je najveće uspjehe i Musemiću i Fudbalskom klubu Sarajevo. Osvojena je prva dupla kruna u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo, a zanimljivo je da je to četvrta od šest titula prvaka Jugoslavije/Bosne i Hercegovine u kojoj je sudjelovao mlađi Musemić. Prvi put kao najbolji strijelac 1985. godine, drugi put kao pomoćnik Nermina Hadžiahmetovića 1999. godine, te kao šef stručnog štaba 2007. i 2019. godine. Stariji brat Musemić, Vahidin, bio je osvajač prve titule prvaka Jugoslavije 1967. godine, kada je Sarajevo postalo prvi klub iz BiH koji je postao najbolji od Vardara do Triglava.

Pobjede, porazi i zlatna proljeća

Musemić je tokom svog boravka na klupi Sarajeva imao i nekih loših rezultata, kao što su ovi iz posljednja dva gradska derbija, duel s već pomenutim Drinovcima, Kukesijem i revanš s Bešiktašem na našem najvećem stadionu, kao i Atalantom. Ali, svakako da je bilo i utakmica za pamćenje, poput one s Bešiktašem u Istanbulu, Atalantom u Reggio Emiliji, Genkom na Cristal Areni, gradskom derbiju na Grbavici prije nešto više od pola godine, prvim pobjedama (i još uvijek jedinim) na gostovanjima u Širokom Brijegu... To su sve pojedinačne utakmice i bilo je i sjajnih i očajnih, kao i u životu svakog trenera.

Ukupno gledajući, Husref Musemić s dvije osvojene titule u ulozi šefa stručnog štaba i dva osvojena Kupa BiH, kao i trećim pretkolom Lige prvaka (2007), bez ikakve konkurencije je najuspješniji i najtrofejniji trener u historiji kluba s Koševa. Kada se tome dodaju i titula iz igračkih dana, kao i titula prvaka Bosne i Hercegovine 1999. godine, onda sumnje nema, Husref Musemić je pojedinačno najtrofejnija legenda kluba s Koševa.

A legenda sasvim sigurno jeste, ne samo zbog trofeja, nego i zbog statusa koji uživa među navijačima Sarajeva. Za njih je Musemić jedan od njih, a to je jako teško postići u nogometnom svijetu. Nećete među navijačima Sarajeva pronaći mnogo pojedinaca čije se ime spominje u pjesmama s tribina. Mogu se prebrojati na prste jedne ruke. A Musemić je tu i ostat će zauvijek, upisan zlatnim slovima u historiju Fudbalskog kluba Sarajevo i srca onih koji Sarajevo žive svaki dan i kojima Koševo nije prolazna stanica.

Kažu da je historija učiteljica života, a dosad nas je naučila da je vrlo teško uskočiti u cipele Husrefa Musemića na klupi Bordo tima. Statistika kaže da je Musemić u posljednjem mandatu upisao 57 pobjeda, 17 remija i 22 poraza na 96 odigranih utakmica, uz gol-razliku 186:88. Nakon povratka na klupu Sarajeva u predvečerje, tog ljeta 2017. godine rekao je kako mu je ovo vjerovatno posljednja epizoda u redovima Bordo tima i da se više neće vraćati.

Međutim s Musemićem i Sarajevom ništa nije nemoguće, pa ni da se još jednom vrati na klupu kluba kojeg nosi u srcu. Nekada, jednog dana... Jer, "šta ću, ne mogu se promijeniti, volim Sarajevo više od svog života", rekao je jednom prilikom sada već bivši trener FK Sarajevo.