Profil selektora
172

Specijal / Odbio Bešiktaš, u Zvezdi bio pravi čovjek u pogrešno vrijeme, jesu li BiH i Žuti pravi spoj?

Piše: Omar Tipura
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Crvenu zvezdu je napustio slomljena srca uz gromoglasan aplauz prisutnih novinara, aplauz popraćen još glasnijom tišinom. U Kayserisporu je osvojio simpatije turskih "teškaša" pa mu je na vrata pokucao Bešiktaš kojem se kulturno zahvalio na ponudi. Azerbejdžan je pomakao naprijed, ali je vidio da su krupniji koraci skoro nedostižni. Je li klupa Zmajeva mjesto na kojem će Robert Prosinečki napraviti najbolji korak trenerske karijere?

Čeka ga odlična ekipa, što i sam priznaje, ali i smjena najbolje generacije u historiji nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Čekaju ga kvalifikacije za Euro 2020, kao i pustolovina u premijernom izdanju Lige nacija.

A on u jednom džepu nosi pedigre nogometne legende, izgrađen kroz igračku karijeru o kojoj ne treba trošiti mnogo riječi - reprezentativac Jugoslavije, pa Hrvatske, igrač Reala iz Madrida, pa Barcelone, "amajlija" koja je Crvenoj zvezdi pomogla da 1991. godine osvoji Ligu prvaka... Nekom pusti snovi, Robijev igrački CV.

U drugom džepu je trenerska karijera, neuporediva s igračkom karijerom. Stoga smo, korištenjem prednosti društvenih mreža, potražili detaljnije informacije iz Hrvatske, Srbije i Turske. Informacije koje traže odgovor na ključno pitanje - kakav je trag ostavio Prosinečki kao trener?

Zbog Robija je na mečeve Zvezde i Spartaka dolazilo 40 hiljada navijača

"Čisti pogodak!", jučer nam je uvjerljivo poručio Miroslav Ćiro Blažević. "Trener svih trenera" koji je svojevremeno igraču Prosinečkom kazao da nikada neće postati veliki igrač i da će on, Ćiro, pojesti trenersku diplomu ako Robi napravi uspjeh u karijeri, naglasio je da Prosinečki ima veći trenerski dar od svih današnjih trenera koji su igrali u generaciji Vatrenih pod vodstvom Blaževića. Samo da Ćiro ovaj put ne promaši...

No, Ćiro nije jedini koji tako misli. Kolege novinari s kojima smo komunicirali tokom proteklih dana, dok je Nogometni savez BiH završavao višemjesečnu potragu za novim selektorom, uvjereni su da je reprezentacija BiH dobila pravog čovjeka te su nam čestitali na izboru.

"Među navijačima Crvene zvezde rijetko kada je vladala takva euforija kao onda kada je došao Robi. Zvezda je u tom periodu baš bila inferiorna u odnosu na Partizan i on je imenom mobilisao one koji su bili uz Zvezdu. Primjera radi, dešavalo se da na običnom prvenstvenom meču protiv Spartaka bude 40 hiljada ljudi. Činjenica je, ipak, da je Robi u tom trenutku imao skroman tim, daleko slabiji od Partizana. Govorim o polusezoni 2010/11. Ipak, uspio je promijeniti DNK tima. Forisirao je igru do noge, možda je čak i previše bio zaljubljen u taj Barcelonin stil igre", kazao nam je Darjan Nedeljković, novinar portala mozzartsport.com i dugogodišnji hroničar dešavanja u FK Crvena zvezda.

Prosinečki je u Zvezdi boravio od decembra 2010. do augusta 2012. godine. U tom periodu, prema Nedeljkovićevim riječima, u Zvezdi je izgradio ime "učitelja", a ne samo trenera. S igračima je imao posebno blizak odnos, a vodio je neprestanu borbu s čelnicima kluba i s ogromnim problemima u kojima je Zvezda grcala.

"On je svojom veličinom sakrivao brojne mane u organizaciji i katastrofalnu finansijsku situaciju. Javna je tajna da je igračima davao brdo novca kako bi bili zadovoljni. Plate nisu dobijali mjesecima. Imao je i ozbiljne propuste, ali je drugu sezonu odradio junački, posebno proljetni dio. Tada je uspio posložiti novi tim, doveo je Luku Milivojevića, sadašnjeg prvotimca Crystal Palacea, i Nikolu Maksimovića koji trenutno igra u Napoliju. Osjetio je i da mora biti 'namazaniji' u sudarima s Partizanom, igrati taktički. Godine 2012. u proljetnom dijelu dobio je tri derbija u roku od 20 dana (polufinale Kupa Srbije i prvenstvo) ukupnim rezultatom 5:0. Osvojio je Kup i spasio sezonu", nastavlja Nedeljković.

Novinari su mu ustajali na noge dok je sa suzama u očima napuštao voljenu Zvezdu

Navijači Zvezde su slavili odluku Prosinečkog da započne sezonu 2012/13., ali problemi u klubu su uzeli svoj danak te je nedugo nakon starta sezone odlučio napustiti klub.

"Veoma teška situacija je bila u klubu. Već je počeo da se konfrontira s tadašnjim predsjednikom Vladanom Lukićem. Bio je emotivno razoren. Ipak, ostao je u klubu. Međutim, nije to izašlo na dobro. Po Beogradu se priča da je tog ljeta 2012. godine ušao i u fizički sukob s Vladanom Lukićem. Otišao je poslije prvog prvenstvenog kiksa protiv Rada (2:2), tri dana pred susret play-offa kvalifikacija za Evropsku ligu protiv Bordeauxa. Taj meč je gledao iz lože, a 40.000 ljudi je sredinom prvog poluvremena ustalo na noge i skandiralo njegovo ime. Na sjevernoj tribini, gdje se okupljaju najvatreniji navijači, pojavio se transparent: 'Robi, hvala ti za ljubav i energiju, vrata Zvezde su ti uvijek otvorena'. Ispostavilo se da, primjera radi, on devet mjeseci nije primio platu u Zvezdi"; govori Nedeljković.

Na konferenciji za medije kada je uz riječi "J*** te, nisam više trener Crvene zvezde, ne znam šta da kažem" objelodanio da svojom odlukom napušta klub, nije krio emocije, a nije ni mogao, jer su bile jače od njega. Uz suze u očima napustio je salu za konferencije, a prisutni novinari su ustali na noge i gromoglasnim aplauzom odali mu počast te tako iskazali visoko mišljenje o njemu. (od 18:30 na videosnimku ispod)

Tim koji je ostavio iza sebe odigrao je junačkih 0:0 u prvom meču play-offa za Evropsku ligu na Marakani protiv Bordeuxa, da bi u uzvratu tek u 93. minuti primljenim golom iz penala izgubio rezultatom 3:2 te tako ostao bez plasmana u grupnu fazu Evropske lige.

"Znate da sam veliki optimista i da priznajem samo pobjede"

Iako shrvan, samo dva mjeseca kasnije smogao je snage za novi angažman te je u oktobru 2012. godine preuzeo Kayserispor koji je nakon sedam odigranih kola imao sedam bodova i nalazio se na 15. mjestu u turskoj Super ligi od 18 klubova.

Do zimske pauze Prosinečki je u devet ligaških mečeva sakupio 12 bodova i čekala ga je borba za opstanak u drugom dijelu sezone. Ali, on nije mislio tako.

"Znate i sami da sam vječiti optimista i da vjerujem da možemo u drugom dijelu osvojiti barem 10 bodova više nego jesenas. Takav sam po prirodi, priznajem samo pobjede. Eto, poslije prijateljskog meča sa Kasimpašom u Antaliji htio sam iščupati kosu. Promašivali smo šanse, čak i penal i onda dobili gol u 95. minuti. Vjerujem da nam se to neće dešavati u borbi za bodove", kazao je tada za Mozzart Sport.

Na riječima se nije zadržao. Kayserispor je drugi dio sezone odigrao kao preporođen te je u 17 mečeva u prvenstvu osvojio čak 33 boda te na kraju zauzeo peto mjesto, čime je izjednačen najbolji ligaški plasman u historiji kluba. U posljednjem kolu Prosinečki je na domaćem terenu rezultatom 2:0 pobijedio Bešiktaš. A onda mu je Bešiktaš u ljeto 2013. godine poslao ponudu za mjesto trenera.

"To je već bila gotova stvar, ali na kraju sam odlučio da ne idem. Kayserispor zaista ima neviđenu perspektivu, dobru ekipu i odlične uslove za rad. Bit će mi još draže ako Slaven danas postane trener Bešiktaša", izjavio je za novilist.hr u junu 2013. godine.

U Azerbejdžan je donio novu kulturu

Ostao je u Kayserisporu, a Slaven Bilić je preuzeo Bešiktaš. Nažalost, odluka da ostane u Kayserisporu nije se pokazala ispravnom pošto je u narednoj sezoni klub krenuo lošim rezultatima, a Prosinečki ga je napustio krajem godine nakon 17 odigranih kola. Klub je ostao na pretposljednjem 17. mjestu tabele s 12 osvojenih bodova.

"Po njegovom dolasku u Kayserispor navijačima se svidjela igra koju je preferirao, a igra se također svidjela i javnosti u Turskoj. U prvoj sezoni klub je igrao vrlo dobro, a imao je i dobre igrače. Kasnije su loši rezultati presudili. Iz Turske su ga željeli angažirati prvo Bešiktaš pa onda i Bursaspor", kazao nam je Halil Köktaş, novinar Kayseri Tempa.

Köktaş nam je također kazao da je javnost u Azerbejdžanu imala pozitivne impresije na rad Prosinečkog.

"Prijatelj iz Azerbejdžana koji je sarađivao s Prosinečkim kazao mi je da je i tamo napravio mnogo dobar posao. U zemlju je donio novu nogometnu kulturu i poboljšao je rejting reprezentacije Azerbejdžana na FIFA-inoj rang-listi", rekao je nam je Koktaš.

Prosinečki je u reprezentaciji Azerbejdžana radio od decembra 2014. do novembra 2017. godine. Bio je to njegov drugi angažman u nekoj reprezentaciji pošto je od 2006. do 2010. godine bio član stručnog štaba Slavena Bilića u Hrvatskoj.

Po preuzimanju selektorske funkcije u Azerbejdžanu ova reprezentacija je zauzimala 135. mjesto na FIFA-inoj rang-listi, a Prosinečki ju je do juna ove godine doveo do 76. mjesta (najbolji renking u historiji reprezentacije Azerbejdžana je 73. mjesto). Azerbejdžan je trenutno 117. na rang-listi.

Sretno sa Zmajevima

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji Prosinečki je za protivnike imao Njemačku, Sjevernu Irsku, Češku, Norvešku i San Marino. U toj grupi sakupio je 10 bodova savladavši Norvešku jednom, San Marino dva puta te osvajanjem boda protiv Češke u gostima. Interesantno je da je grupu otvorio s dvije pobjede i remijem te da pri tome ekipa nije primila gol, a deset bodova je najveći broj osvojenih bodova u historiji reprezentacije Azerbejdžana kada je riječ o kvalifikacijama za svjetska prvenstva.

Uz navedene rezultate u kvalifikacijama za Mundijal, posebno se ističu remiji protiv Hrvatske i Norveške u kvalifikacijama za Euro 2016. godine.

"U historiji nogometa mnogi velikani lopte propadali su na klupi. Mnogi su kao igrači bili velikani igre, revolucionari na svoj način, no kao stručnjaci nisu imali ono nešto. Robi ima. Iako je tek na početku karijere, i laiku je jasno da uz igračku karizmu ima i prijeko potrebnu nogometnu viziju i hrabrost da svoj novi put traži težim putevima. Na Euru 2008. godine Hrvatska je igrala fantastičan nogomet pod vodstvom Slavena Bilića, a Žuti je jedan od glavnih ideologa tog sistema. U Zvezdi nije napravio neki posao, no u atmosferi koja vlada Marakanom i tamošnjem ambijentu, teško je vjerovati da bi i Pep Guardiola napravio nešto više. U Azerbejdžanu je pokazao da ima crtu i do tada nogometno egozotičnu zemlju pretvorio je u nezgodnog rivala za svakog protivnika", kazao nam je novinar portala Index.hr Saša Čobanov.

Nakon rada u stručnom štabu reprezentacije Hrvatske u eri Slavena Bilića te nakon samostalnih angažmana u Crvenoj zvezdi, Kayserisporu i Azerbejdžanu red je došao na BiH. Možda je upravo selektorska klupa s koje će voditi Zmajeve ka Euru 2020. godine mjesto na kojem će Prosinečki dokazati trenerski potencijal i etabilirati se kao vrhunski stručnjak. Neka bude.