Rezime 9. kola
31

Očajne posjete na utakmicama Premijer lige BiH, Ahmetović sustigao Filipovića

Piše: N. K.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Proteklog vikenda odigrano je 9. kolo Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak Premijer lige BiH u nogometu, u kojem su sve utakmice uglavnom bile revijalnog karaktera, budući da su sve nedoumice u vezi s plasmanom klubova već ranije otklonjene.

Liga za prvaka BiH

Sarajevo je na Koševu pobijedilo novog starog prvaka Zrinjski. Mostarci su dobili cvijeće na poklon prije utakmice, ali to je bilo sve od gostoljubivosti Bordo tima s obzirom na to da su Plemići kući otišli sa četiri pogotka u svojoj mreži. Za Sarajevo su pogađali Sarić, Ahmetović i dva puta Kuzmanović, dok je počasni gol za Zrinjski postigao Handžić.

Široki Brijeg je pred 1.500 gledalaca na Pecari savladao Željezničar, a od domaće publike se pobjedom oprostio legendarni Wagner koji je u januaru ušao u petu deceniju života. Širokobriježani su u veoma uzbudljivom meču slavili rezultatom 3:1, a pogađali su Matić, Menalo i Marić za domaće, dok je Ramović bio strijelac za gostujuću ekipu.

Radnik je u gostima savladao Krupu rezultatom 3:1 pogocima Hadžića, Đurića i Okića, dok je Dujaković pogodio za domaću ekipu. Radnik je ovom pobjedom osigurao peto mjesto na tabeli, dok će Krupa biti šesta na kraju sezone.

Već ranije je poznato da će prvak Zrinjski igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, dok će osvajač Kupa BiH Željezničar te Sarajevo i Široki Brijeg nastupati u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Čelik se porazom oprostio pred svojim navijačima od Premijer lige BiH. Tri boda s Bilinog Polja odnio je Vitez, a pogodak odluke postigao je Bojo.

Sloboda je na Tušnju poražena od Mladosti rezultatom 3:2. Pogotke za goste iz Doboj Kaknja postigli su Hiroš, Aganspahić i Čomor, a za Tuzlake su pogađali Ignjatović i Maksimović.

GOŠK je u Gabeli pred samo 100 gledatelja nadigrao Borac rezultatom 1:0, a pogodak za domaću ekipu je postigao Mišić.

Već ranije je poznato da će naredne godine u Prvoj ligi Federacije BiH igrati Vitez i Čelik.

Rezultati 9. kola Lige za opstanak:

Čelik - Vitez 0:1 (300 gledatelja) Sloboda - Mladost (800 gledatelja) GOŠK - Borac (100 gledatelja)

Tabela:

Lista strijelaca:

Mersudin Ahmetović iz Sarajeva se novim pogotkom vratio na lidersku poziciju liste najboljih strijelaca Premijer lige BiH i sada prvo mjesto dijeli s Milošem Filipovićem iz Zrinjskog. Obojica su postigli po 14 pogodaka.

Treće mjesto dijele Nemanja Bilbija (Zrinjski), Luka Menalo (Široki Brijeg), Krste Velkoski (Sarajevo) i Goran Zakarić (Željezničar) sa po 12 golova.

Inače, utakmice devetog kola Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak gledalo je ukupno 4.200 gledatelja.