Nastavio "paljbu"
19

Objavljen drugi dio razgovora sa Yayom Toureom: Želim srušiti mit o Guardioli

Klix.ba
Yaya Toure (Foto: EPA-EFE)
Yaya Toure (Foto: EPA-EFE)
France Football objavio je drugi dio razgovora s nogometašem Yayom Toureom u kojem ovaj vezni igrač priča o treneru Pepu Guardioli koji je, prema njegovim riječima, učinio sve da mu pokvari posljednju sezonu u Manchester Cityju.

Toure je u prvom dijelu razgovora optužio Španca da je rasista i da ne voli raditi s igračima koji su iz Afrike, na što se Guardiola nije oglasio, a u drugom dijelu govorio je o tome da Guardiola svaki put laže kada je ozbiljan, a da istinu govori onda kada se šali.

"Učinio je sve da mi pokvari posljednju sezonu, ukrao mi je oproštajne trenutke s navijačima Manchester Cityja. Želio sam oproštaj kakav su imali Iniesta ili Buffon, ali mi Pep to nije dozvolio. Kada se šali, onda govori istinu, a laže onda kada je ozbiljan i to sam shvatio u Barceloni. Kada sam mu rekao da želim ići iz kluba, on se pravio kao da mu je stalo i molio me da ostanem", kazao je Toure.

Nakon toga on je rekao da Guardiola taktički jeste superioran, ali da pojma nema o odnosu u timu i menadžerstvu te da ne bi mogao trenirati Crystal Palace ili Watford.

"Mnogo sam više naučio od drugih trenera s kojima sam radio. Pep taktički jeste impresivan, ima sjajnu viziju igre, ali menadžerstvo i odnosi u timu su nešto o čemu ne zna ništa. Želim srušiti mit o Guardioli, nije on taj koji je otkrio Barcelonu kakvu gledamo. On je samo inteligentno posložio ono što je Cruyff ranije napravio, isto je pokušao i u Bayernu i Cityju gdje je radio sa 'svojim' igračima i neograničenim sredstvima. On ne bi mogao raditi u timovima poput Crystal Palacea ili Watforda", završio je Toure.

Yaya Toure je u Manchester Cityju proveo osam godina, a tri puta je bio prvak Engleske. Nakon odlaska iz Manchester Cityja spreman je ostati u Engleskoj i igrati za neki od velikih timova, a izjavio je da bi to učinio za samo jednu funtu sedmično.

Guardiola je odbio komentarisati navode Yaye Tourea.