Napustio City
89

Žestoke optužbe Tourea: Guardiola je rasista, iza zavjesa je samo komedija i ništa više

Klix.ba
Yaya Toure i Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Yaya Toure i Pep Guardiola (Foto: EPA-EFE)
Bivši nogometaš Manchester Cityja Yaya Toure indirektno je optužio menadžera Pepa Guardiolu za rasizam rekavši kako španski stručnjak nikada neće priznati to jer je svjestan posljedica koje bi napravio.

Toure je rekao da Guardiola voli manipulisati svojim igračima, te da su mu pojedini priznali da ga mrze zbog toga.

"Pep voli dominirati, želi da su mu igrači vjerni i da mu ližu prste, a ja nisam za takvu vrstu odnosa. Poštujem trenera, ali ne radim takve stvari koje mnogi rade kako bi igrali. Drugi igrači neće pristati da to kažu javno, ali neki su mi priznali da ga mrze jer manipuliše svima", rekao je Yaya Toure za francuske medije.

Nakon toga, on je rekao kako ga je Guardiola uvijek čudno gledao i da mu se nikada nije obratio, bez obzira na to što obojica znaju nekoliko zajedničkih jezika.

"Imam utisak da se samo želi osvetiti za nešto, djeluje mi uvijek da je ljubomoran i nije mi nikako jasan. Uvijek smo se nekako čudno gledali, vrtio se oko mene, ali nikad mi se nije obratio iako je znao da ja pričam katalonski, španski i engleski. Imao sam osjećaj da radi sve što može da mi uništi karijeru. Pitao sam se da li je to zbog boje moje kože, ali sam govorio sebi da je to nemoguće. Ali, shvatio sam da Afrikanci imaju velike probleme s njim bez obzira u kojem je klubu", rekao je Toure, pa nastavio:

"Shvatio sam i siguran sam da se pretvara da nema problema s tamnoputnim nogometašima jer je previše pametan da padne u takvu zamku i to prizna. Nikada to neće priznati, ali onog dana kada u ekipi bude imao pet igrača iz Afrike, koji igraju za afričke zemlje, obećavam da ću mu poslati tortu. Ponosan sam na sebe i odakle dolazim. Želim da budem prvi koji će prekinuti šutnju o mitu o Guardioli i Barceloni. On nije izmislio onu ekipu Barce nego je samo usvojio ono što je Cruyff već usavršio. U Bayernu i Cityju je pokušao da napravi isti sistem, ali mu baš ne ide kako treba. Za mene je veći trener Zinedine Zidane jer njega poštuju svi igrači, a i on poštuje sve igrače. Pep želi samo da za njega govore da je genij i uživa u tome, ali iza zavjesa je samo komedija i ništa više", završio je Toure.

Za Yayu Tourea je ovo bila posljednja sezona u dresu Manchester Cityja s obzirom na to da mu je istekao ugovor, a još uvijek nije poznato gdje će nastaviti karijeru. U svakom slučaju, ove riječi o Guardioli će odjeknuti u nogometnom svijetu.