Nogomet
0

Obama ipak ne putuje na finale SP-a u Njemačkoj

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometašicama Sjedinjenih Američkih Država neće se ispuniti želja da ih u finalu Svjetskog prvenstva protiv Japana dođe gledati predsjednik Barack Obama.

Zbog hitnih sastanaka i pregovora oko finansijskog duga SAD-a, predsjednik Obama neće moći putovati u Njemačku kako bi gledao finale Svjetskog prvenstva. Međutim, poslat će delegaciju koja će umjesto njega i njegove porodice podržati američke nogometašice.

Jill Biden, supruga potpredsjednika Joea Bidena predvodit će delegaciju, zajedno sa Philipom D. Murphyjem, njemačkim ambasadorom, i Chealsea Clinton, kćeri bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Vezna igračica SAD-a Megan Rapinoe pozvala je Obamu da sjedne u Air Force One (predsjednički avion) i podrži ih u historijskom finalu za američki nogomet.

"Ekipa iz SAD-a bori se za naslov prvaka svijeta. Imamo cijelu naciju koja stoji iza nas i bilo bi zaista 'cool' kada bi i predsjednik Obama mogao biti dio ovoga. Kada bi osvojili naslov rekla bi mu da napravi mjesta i za nas u Air Force Oneu", našalila se Amerikanka.