Premijer liga BiH
23

Nsue prvijencem šokirao Velež i donio Tuzla Cityju vrijedan trijumf u Mostaru

D. P.
Dobar meč odigrali su rivali u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U jednom od derbija 22. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine ekipa Tuzla Cityja je slavila rezultatom 2:1 na gostovanju Veležu u prilično uzbudljivoj i sadržajnoj utakmici.
Velež je od početka utakmice krenuo znatno ofanzivnije ka golu gostiju, ali na startu nije bilo većih prilika.

Prva ozbiljnija prijetnja zabilježena je u 15. minuti. Nermin Haskić upošljava Alena Dejanovića, ali je Ajdin Nukić intervenisao i u posljednji moment spasio Tuzla City.

U jeku napada domaćina, gosti su iskoristili prvu ozbiljniju šansu. Igrao se 26. minut kada je nakon udarca Sulejmana Krpića lopta došla do Adnana Džafića koji je lako posprema u mrežu.

Nije se dugo čekao odgovor Veleža. U 34. minuti Nemanja Anđušić kruniše dugu i dobro izgrađenu akciju Rođenih.

Do kraja prvog dijela rezultat se nije mijenjao pa se s 1:1 otišlo na odmor.

U 50. minuti Rođeni su izveli vrlo dobar napad. Danas raspoloženi Anđušić je proigrao Demira Pecu, ali je on loše šutirao iz obećavajuće pozicije.

Jedan od najuzbudljivjih detalja dogodio se u 69. minuti. Lopta je pogodila jednog gostujućeg igrača u glavu, a uslijedila je salva protesta domaćina koji su tražili penal. Međutim, ispostavilo se da je odluka bila opravdana.

U finišu utakmice pao je tempo igre. Činilo se da su obje ekipe zadovoljne bodom i da nećemo više vidjeti pogotke na utakmici. Međutim, to se nije dogodilo.

U 86. minuti veliko pojačanje Tuzla Cityja Emilio Nsue postiže prvijenac u bh. nogometu. Igrač s više od 100 nastupa u španskoj Primera ligi pogodio je glavom nakon što su ga defanzivci Veleža u potpunosti zaboravili.

Ostalo je 1:2 tako da je Tuzla City učvrstio svoj status na drugom mjestu tabele Premijer lige s četiri boda više u odnosu na Borac. Velež ostaje osmi s 24 osvojena boda.

Rezultat i strijelci:

Velež - Tuzla City 1:2 (Anđušić 34' / Džafić 26', Nsue 86')

Tabela:

Standings provided by SofaScore LiveScore